Az öngyilkosságban való közreműködés büntetőjogi következménye alól való mentesülést próbálta elérni az elnöki kegyelem intézménye révén Novák Katalinnál Karsai Dániel – derül ki az eutanáziáért küzdő ALS-beteg alkotmányjogász csütörtöki Facebook-posztjából.

Karsai elárulja, hogy az elnöki kegyelemből kibontakozott botrány pikantériáját számára az adja, hogy egy hónappal Novák Katalin bukása előtt, január elején pont a kegyelemmel kapcsolatban fordult a köztársasági elnökhöz.

„Azt javasoltam, hogy az (ex)köztársasági elnöki asszony nyilvánosan vállalja, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek és emiatt elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek vannak kitéve. Magyarul, az öngyilkosságban való közreműködés büntetőjogi következménye alól való mentesülést szerettem volna ezen a speciális úton elérni” – magyarázza Karsai Dániel a posztban az elképzelését.

Mint írja, úgy gondolta, hogy ez az opció szigorúan csak olyankor lépjen életbe, ha betegekről és segítőikről van szó, akik elviselhetetlen mértékű és megoldhatatlan szenvedésnek vannak kitéve. Hogy az elnöki kegyelmet még véletlenül se lehessen visszaélésszerűen alkalmazni, azt is javasolta, hogy a köztársasági elnököt az ilyen kegyelmezési ügyekben egy orvosokból, pszichiáterekből, büntetőjogi szakértőkből álló bizottság segítse. Ez segíthetne annak biztosításában, hogy valóban indokolt volt az öngyilkosságban való közreműködés.

Fotó: Facebook