A Burgundiában készülő Époisses az egyik legszúrósabb szagú sajt, melyet jelenleg tilos importálni az Amerikai Egyesült Államokba. A döntés a sajt feldolgozási módszere miatt született, ugyanis az Époisses nyers, pasztőrözetlen tejből készül – írja a vince.hu nyomán az agrarinfo.hu.

Kifejezetten egészséges baktériumok találhatók ugyan benne, azonban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint fennáll a veszélye a kórokozók elszaporodásának, melyek némelyike életveszélyes is lehet.

A hivatal szigorú szabályokat ír elő a nem pasztőrözött tejből készült sajtok értékesítésére és importjára vonatkozóan, a 60 napnál rövidebb ideig érlelt sajtok behozatalát kategorikusan tiltja.

A sajtok érlelésével ugyanis olyan anyagok képződnek, melyek meggátolják a káros baktériumok kifejlődését, azonban az Époisses sajtot 60 napnál rövidebb ideig érlelik, ezért előfordulhatnak benne olyan kórokozók, mint a Listeria és az E. coli.
Az Époisses színe narancssárga, állaga puha, krémes, íze csípős, fűszeres, egyszerre édes és sós. Általában 42 napig érlelik.

1999-ben két ember meghalt, miután Listeriával fertőzött Époisses-t ettek. A sajtot készítő üzemet bezárták, azonban az utólagos vizsgálat során kiderült, hogy a sajt valójában nem is Époisses volt, hiszen pasztőrözött tejből készült, miközben egy sajt csak akkor viselheti az Époisses nevet, ha nyers tejből készítik.

Már Franciaországban sem annyira elterjedt ez a sajt az említett veszélye miatt, de Európa-szerte kapható, többek között Magyarországon is.

Kiemelt fotó: Pixabay