A főpolgármesteri hivatal az MTI-hez szombat este eljuttatott közleményében azt írta: Karácsony Gergely az árvízi védekezésben részt vevő fővárosi vállalatok vezetőivel tartott egyeztetés után döntött az elsőfokú készültség elrendeléséről.

Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai megkezdték a felkészülést a vízszint karácsonyi ünnepek alatt várható komolyabb emelkedésére

– írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester azután, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) közleménye szerint munkatársaik ellenőrizték a főgyűjtőket és a csatornazsilipek zárhatóságát, és idáig a vízszint emelkedésének megfelelően már 9 helyen zártak, annak érdekében, hogy megvédjék a várost az elöntésektől.

Karácsony Gergely emlékeztetett, hogy Budapest 90 kilométernyi fővédvonala már többször jól vizsgázott, például 2013-ban, amikor 891 centiméteres rekord vízállástól védte meg a várost. Az FCSM szakemberei az említett kilenc zárás közül kettőben, a XXII. kerületi Kastélypark utcai aluljáróban és a III. kerületi Kossuth üdülőparton egy-egy úgynevezett védvonali áttörést agyagos töltéssel zártak le. Az előrejelzések szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy 2013 óta először a Duna vízállása elérheti a budapesti alsó rakpartot is.

Az előrejelzések szerint a Duna vízszintje december 25-én, hétfőn érheti el azt a magasságot, amely szükségessé teszi az alsó rakpartok lezárását. Emiatt a Budapest Közút Zrt. már vasárnap, december 24-én elhelyezi a megállást tiltó táblákat a budai és a pesti alsó rakpart teljes hosszában.
A korlátozás ellenére ott maradó gépjárműveket hétfő délután elszállítják.
Mivel a Duna és a Tisza vízrendszerén is nagy vízszintemelkedések indultak el a vízgyűjtőkön lehullott jelentős mennyiségű csapadék és annak változó halmazállapota miatt, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közölte, hogy az érkező árhullámok miatt szombaton megkezdte működését Országos Műszaki Irányító Törzs is.

Vasárnaptól ráadásul felmelegedés várható a vízgyűjtőkön, ami 3000 méteres magasságban is elindíthatja a hóolvadást – tette hozzá közleményében az OVF. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése az időjárás bizonytalansága mellett kiemelte, hogy karácsonyra a Dunán Nagybajcsnál III. fokozatú árvízvédelmi készültség mellett tetőzhet az árhullám, de áradás várható a Rábán és az Ipolyon, illetve a Tisza vízrendszerén a Sajón és a Zagyván is.

Fotó: Facebook / Fővárosi Csatornázási Művek