Idegméreggel mérgezte meg gyermekeit egy anya Ópályin

Egy Ópályin élő nő állatoknak szánt rovarirtóval mosta meg három kislányának haját, melynek következtében a gyerekek kórházba kerültek. A legkisebb lány lélegeztetésre szorult, a többiek állapota is súlyos volt, de már túl vannak az életveszélyen. Az anya ellen eljárás indult.

Az eset Ópályin történt, ahol egy anya diazinon nevű rovarirtót használt a gyermekei hajtetű irtására. A vegyszert egy birkákat tartó szomszéd ajánlotta, az anya pedig fél liternyit öntött a hajmosó vizükbe. A gyerekek percek alatt rosszul lettek, a két és fél éves kislány hányt és elájult, majd lélegeztetésre szorult.

A család egyik rokona, Máté Gyuláné elmondta, hogy az anya a hajmosás után még megpróbálta elvinni a gyermeket a boltba, de útközben rosszul lett. A helyszínre érkező mentők a gyerekeket a nyíregyházi kórházba szállították, ahol azonnali ellátásban részesültek.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a gyerekek hányásra és hasmenésre panaszkodtak, és a helyszíni vizsgálat után kerültek kórházba. A veszélyes anyagot több környékbeli is használja tetűirtásra, de az anya nem tudta, hogy a szer halálos lehet.

Az anya ellen életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt indult eljárás. Mayer Mátyás igazságügyi toxikológus szakértő szerint a diazinon gátolja az acetilkolin nevű ingerületátvivő anyagot lebontó enzimeket, ami túlsúlyba kerülve a szervezetben, verejtékezést és görcsöket okozhat, ami légzéskimaradáshoz és akár halálhoz is vezethet.

A három kislány már túl van az életveszélyen, de továbbra is kórházban ápolják őket. A család egyik rokona hálát adott az orvosoknak, hogy meggyógyították a gyerekeket. Az eset kapcsán az Indamedia Csoport nem tartja etikusnak a reklámok elhelyezését a cikkben.