Magyarország 100 darab lélegeztetőgépet küldött hétfőn Ukrajnának – ezt közölte Makszim Kozickij, a Lvivi Regionális Katonai Igazgatóság vezetője.
Az ukrán Interfax hírügynökség szerint az egyenként több mint 30 ezer euróba (kb. 11,4 millió forintba) kerülő gépek már Lviviben vannak, innen fogják ezeket tovább szállítani Odessza, Mikolajiv, Herszon, Harkiv, Dnyipropetrovszk, Kijev, Zaporizzsja, Szumi, Ternopil, Ivano-Frankivszk, Poltava egészségügyi intézményeibe.

Lviv körzetben egy készülék már üzemel egy kórházban, ahol az háborúban megsérült katonáknak, veteránoknak és civileknek nyújtanak segítséget. Kozytsky az errő beszámoló Telegram-posztjában megjegyezte, hogy ez erőteljes lökést ad az intenzív osztályoknak.

Lvivi Regionális Katonai Igazgatóság vezetője Magarország mellett köszönetet mondott a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálatnak is, amely az ukrán Egészségügyi Minisztériummal együttműködve segített a gépek szállításában.

Az ukrán közlemény arra nem tért ki, hogy pontosan milyen lélegeztetőgépekről van szó, de valószínű, hogy a Covid-járvány idején beszerzett felesleg egy részét adományozta Ukrajnának a magyar kormány.

A magyar kormány 2020-ban több mint 300 milliárd forintért vett 17 ezer lélegeztetőgépet. Ebből idén augusztusig egyetlen darabot sem sikerült eladni, viszont 12 ezer darab azóta is raktárban porosodik, ezek rátolásáért havi bruttó 82,5 millió forintot fizet az állam, - írta meg a HVG.

Az ukrajnai Lvivben található Multidiszciplináris Klinikai Sürgősségi és Intenzív Terápiás Kórház évekig polgári kórház volt, amely kevés tapasztalattal rendelkezett háborús sérülések kezelésében.

Ám miután Oroszország 2022. február 24-én megszállta az országot, a kórház – és a benne dolgozó egészségügyi szakemberek – alkalmazkodni kényszerültek.

"Miután Oroszország megtámadta az ukrán területet, több ezer áldozatunk van, és megértettük, hogy ezeknek a betegeknek speciális sebészeti kezelésre van szükségük" - mondta Dr. Hnat Herych, a kórház sebészeti osztályának vezetője.

Az elmúlt évben Herych és kollégái átalakították a kórházat, hogy jobban segítsenek a háborúban sérült embereken.

Elindították az Unbroken National Rehabilitation Center nevű projektet is , amely az orvosi támogatás teljes skáláját kínálja, a sürgősségi és rekonstrukciós sebészettől a protetikaig és pszichológiai támogatásig,  - adta hírül a CBC.

Kiemelt fotó: Facebook/Szabó Tímea