Homei Miyashita Tokyoban tanított az egyetemen a COVID járvány idején és mint mindenki, ők is a home office gyönyöreit nyögték. Az ifjú tanárnak és feltalálónak az egyik legnagyobb vesszőparipája az ízek hiánya volt, melyet az országos karanténzár ideje alatt mindenkinek nélkülöznie kellett. A bezárt éttermek, kávéházak és a megszokott ízek hiánya miatt úgy döntött, megalkotja a nyalható televíziót, mely állítólag új utat nyithat a gasztronómia világába, - írta meg a The Guardian. 

Japánban a cégek ízérzékelőket használnak a termékek minőségének ellenőrzésére. Ezek az eszközök mérik az öt alapízt – sós, édes, savanyú, keserű, csípős erősségét, és mindegyikhez számértéket rendelnek. Az ifjú feltalálóban felötlött, hogy ha az ízt számszerűsíteni lehet, akkor talán újrateremteni is. Így aztán cseppfolyósította az ételeket, például a pizzát vagy a krumplit, megmérte, hogy az ízérzékelő ezekre milyen értékeket ad, majd tovább fejlesztette a technológiát, melynek eredményeként született meg a nyalható tévé.

Fotó: Reuters

A 2021-ben kiadott Taste the TV (TTTV) úgy néz ki, mint egy televízió képernyője – de meg lehet nyalni. Amint a néző kiválaszt egy ételt a képernyőmenüből, megjelenik az étel képe, a képernyő felett pedig egy olyan készülék, amely a kiválasztott étel folyékony ízmintáit légtartályban tartalmazza, légpermet formájában.

A spray ezután higiénikus fóliát gördít a képernyőre, és íme már élvezhetjük is akár a pizza ízét anélkül, hogy beleharapnának egy szeletbe.

Találmányát örömmel fogadták világszerte, jelenleg a termék kereskedelmi forgalomba hozatala is folyamatban van.