Egy, a 24.hu birtokába került dokumentum arról tanúskodik, hogy Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnökével szemben kiskorú veszélyeztetésének bűntette, vagy bűnsegédi bűnrészessége, vagy annak bűnpártolása vétségének megállapítása miatt kérvényeztek nyomozást.

A feljelentő azt kéri, hogy ne csak Kósa Lajossal, hanem Váradi Orsolyával, a sportszervezet ügyvezetőjével, és dr. Bodó Barbarával, a szövetség etikai és fegyelmi bizottsága elnökével szemben is „hivatalból elrendelt nyomozás” keretében, a benyújtott több tucat, szerinte bizonyító erejű dokumentum alapján kezdeményezzen eljárást a nyomozó hatóság.

A BRFK elismerte, hogy valóban folyamatban van a nyomozás kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt, amelyet a BRFK Nyomozó Főosztálya folytat. Gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

A kiskorú veszélyeztetése bűntett a büntető törvénykönyv alapján egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, míg a bűnsegédi bűnrészesség, továbbá a bűnpártolás vétsége egytől két évig terjedő szabadságvesztéssel.

Mivel Kósa Lajos országgyűlési képviselő, ezért mentelmi jog illeti meg, aminek felfüggesztéséről az Országgyűlés dönthet kétharmados többséggel. A parlamenti szokásjog alapján közvádas ügyekben szinte kivétel nélkül a mentelmi jog felfüggesztését javasolja az illetékes szakbizottság, ha az ügyészség ezt kezdeményezi.

Tavaly év végén Sebestyén Júliát, a korábbi Európa-bajnok műkorcsolyázót több szülő is levélben panaszolta be a szövetségnél szakmai módszerei és emberi magatartása miatt. A szülők rángatásról, erős szorításról, markolásról, karmolásról, egy-egy elcsattant pofonról, megszégyenítő kivételezésről, sértegetésről, betegen versenyeztetésről, megalázásról, elhanyagolásról számolnak be. Sebestyén Júlia tagadta az ellene felhozott gyermekbántalmazást kimerítő vádakat, ugyanakkor tény, az elmúlt években több versenyzője is elhagyta.

Ezt határozottan visszautasítom. Szigorú és következetes edző vagyok, de minden etikai és gyermekvédelmi szabályt betartok. Az élsport nagy fokú fegyelmezettséget kíván meg a jégen, ami veszélyes terület, oda kell figyelni a versenyzőkre, rendet, fegyelmet kell tartani. Ahogyan egy vívóteremben is. A jégpálya nagy felület, szól a zene, ha valamit kérek a másik oldalon korcsolyázótól, fel kell emelnem a hangomat. Egyes technikai elemek tanításánál pedig meg kell fogni a gyerekek karját. Az edzéseken egyébként ott vannak a szülők, az edzéseket pedig az edzőkollégáimmal együtt vezetjük. Sokszor a gyerekek is maximalisták önmagukkal szemben, mert látják, hogy a szüleik is azok velük, így ha valami nem sikerül nekik, akkor megesik, hogy elpityerednek. Ilyenkor próbáljuk megnyugtatni, biztatni őket, azzal pedig nehéz mit kezdeni, ha ez rosszindulatú pletykákat gerjeszt a háttérben. De a szülők kiállnak mellettünk, a nap huszonnégy órájában megkereshetnek, s ha bármi probléma adódik, arra együtt próbálunk megoldást találni.

- nyilatkozta Sebestyén a Magyar Nemzetnek tavasszal.