Az orosz légicsapások állandó fenyegetésével szembesülve a kelet-ukrajnai Harkiv régió tisztviselői megerősített földalatti iskolák építésébe kezdtek, amelyek lehetővé teszik a gyermekek számára, hogy biztonságosan visszatérhessenek személyes tanulmányaikhoz.

Az Oroszországgal határos, körülbelül 2,5 millió lakosú régió iskoláit online tanulásra kényszerítették a Kreml 2022. februári inváziója után.
Harkovot gyakran veszik célba az orosz rakéták, drónok és tüzérség, a kormányzó csütörtökön arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában három különböző körzet településére csaptak le.

Két, egyenként legfeljebb 500 fő befogadására alkalmas iskola jelenleg is építés alatt áll, és képesek lesznek ellenállni a közvetlen találatoknak. Ezek a struktúrák mindennel fel lesznek szerelve, ami a tanulási folyamathoz szükséges. 

– mondta Anton Korotovskykh regionális főépítész, - a Reuters információi szerint.

Az újonnan épülő iskolákat teljesen működőképes szellőző-, víz- és fűtésrendszerrel látják el, így ha a szükség úgy hozza, a gyermekek és a tanárok akár több napig is biztonságban ott tartózkodhatnak.

Az ukránok most egy újabb télre készülnek, melyben egészen biztos, hogy további létfontosságú infrastruktúrákat célzó orosz légicsapásokra számíthatnak, melyek tavaly is országszerte kiterjedt áramszüneteket okoztak.