Ezúttal egy 14 éves lány, Eszter döntött az öngyilkosság mellett, ezúttal Bács – Kiskun Vármegyében, Vaskúton.

A nyolcadikos kislány önkezével vetett véget az életének, most családja, iskolája és sporttársai gyászolják.

Az okot nem lehet tudni, de úgy sejtik, szerelmi bánat miatt döntött úgy a fiatal lány, hogy a halált választja.

Hazánkban ez már a sokadik eset, amikor fiatalok döntenek úgy, hogy véget vetnek az életüknek. Sokan a családot, az iskolát, az osztálytársak viselkedését teszik felelőssé, az igazság azonban ennél sokkal összetettebb.

Dr. Szabó Erika gyermekpszichiátert kérdeztük a jelekről, a gyermekek krízishelyzetéről.

A Covid hihetetlenül elintézte a gyermekek lelkét. Nem csak félelemben éltek, de a szülők sokasága sem nyújtott támaszt. Volt, aki temetett, volt aki rettegett, és persze ott volt az egzisztenciális problémákkal küzdő családok sokasága is.
A fiataloknak hatalmas százalékban egyedül kellett megbirkózniuk a maguk világával és az abban lévő félelemmel. Nem véletlen, hogy ezek a kicsik most is úgy érzik, egyedül vannak, egyedül kell megoldaniuk ezt a helyzetet, végső kétségbeesésükben pedig kilépnek abból.

Azonos jeleket hiába keresünk, nem lesz, hiszen minden eset más és más.

Van, aki hallgataggá válik, zárkózottabb lesz. Lesz, akinek a tanulmányi eredményei romlanak, és van olyan gyermek is, aki nyíltan kimondja, ki akar lépni ebből az életből. Egy dolog azonban biztos. A mai gyermek sokkal jobban igényli a figyelmet, a törődést, az értő hallgatást, mint eddig bármikor.