A Katona József Színházban megrendezett esemény előtt 21 színkritikus adta le voksát, a díjátadón pedig 14 kategóriában három-három jelölt várhatta a díjakat.

Az este előtt három díjazott neve már ismertté vált, így tudni lehetett, hogy az életműdíjat Ecsedi Erzsébet színművész, a Jövő díjat a celldömölki Soltis Lajos Színház kapja, a gyerek- és ifjúsági színházi előadások között a Gólem Színház Kócos macskaember-kölyök című produkciója bizonyul majd a legjobbnak.

A díjátadó gálát, amelyen a tatabányai Jászai Mari Színház társulata közreműködött, szeptember 17-én este rendezték a Katona József Színházban. Idén 21 színikritikus adta le a voksát, a díjátadót pedig tizennégy kategóriában hagyományosan három-három nominált várhatta. A díjakat idén a Színházi Kritikusok Céhének tagjai adták át, a gála előtt ún. red carpet eseményen az este vendégeit, a már ismert díjazottakat és a várományosokat faggatták a céh társelnökei.

Három díjazott nevét már nyilvánosságra hozta a céh. Az életműdíjat Ecsedi Erzsébet színművész, a Jövő díjat a celldömölki Soltis Lajos Színház kapta, a gyerek- és ifjúsági színházi előadások között a Gólem Színház Kócos macskaember-kölyök című produkciója bizonyult a legjobbnak.
Az Örkény színház a nap folyamán rekorder számú, összesen nyolc jelölést kaptak, a Weöres Sándor színház négy kategóriában volt várományos, a Budapest Bábszínház művészei pedig három díjjal távozhattak.

A várományosok listáján az Örkény Színház volt az abszolút rekorder: három produkció alkotói hét kategóriában összesen nyolc jelölést kaptak; ebből négyet díjra váltottak. A szombathelyi Weöres Sándor Színház négy kategóriában volt várományos, ebből három a Forte Társulattal létrehozott Kivilágos kivirradtigot érintette. Az alkotók mindhárom kategóriában a legjobbnak bizonyultak. A Budapest Bábszínház művészei, akik három kategóriában négy jelöléssel várhatták a díjátadót, szintén három díjjal távoztak.

Az este egyéni legjobbja Cseri Hanna volt, aki egymaga három díjjal távozott, de Bíró Bence is két elismerést vihetett haza dramaturgiai munkásságáért, csakúgy, mint Horváth Csaba, aki a legjobb előadás és a legjobb rendezés díjaival lett gazdagabb.

Egy-egy díj Kolozsvárra és a Vígszínházba is került.

Kiemelt kép: Cseri Hanna/szinhaz.online