Ükapja, Xántus János természettudós, utazó, néprajzkutató, állatkertalapító iránti tiszteletből változtatta meg családi nevét.

A középiskola elvégzése után az ELTE bölcsészkarának francia – magyar szakára járt. Francia nyelvtudása televíziós pályafutásakor is jól jött a Família Kft. rendezőinek: néhány rész elejéig a Szép család Ausztriába ment síelni, ahol Krisztának, azaz Xantus Barbarának nyoma veszett, viszont a családja találkozik egy rá megszólalásig hasonlító francia lánnyal (akit természetesen Xantus alakít), és hatalmas galiba keveredik ebből. Az egyetem 4. évében a Gór-Nagy Mária Színitanodába jelentkezett, ahova a Színművészeti Főiskolával egy időben felvételt nyert. A Színitanodát választotta, így válhatott a Família Kft. című tv-sorozattal ismertté.


Férje Szurdi Miklós rendező, a Vörösmarty Színház egykori igazgatója. Két gyermekük született, Panna és Balázs Benjámin  Panna 2008-ban filmszerepet kapott: a ZooKids - Mentsük meg az Állatkertet! című filmben Brekit alakította.

2019-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt. Jó barátságban van Csonka András színésszel. 1999-ben elsőként a magyar színésznők közül levetkőzött a Playboynak. 2003-tól pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszott.

2008-tól ő az első magyar színésznő, aki producerként is tevékenykedik.
2010-ben ismét bemutatták Elton John & Tim Rice AIDA c. musicaljét, amely előadásban Barbara Amneris hercegnőt játssza, illetve ő az előadás egyik producere.

2014-től a Veres 1 Színház, 2015-2021 között a Turay Ida Színház társulatának tagja volt. 2017-2020 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor-színjátékos szakos hallgatója volt.