Az Integritás Hatóság figyelmét is felkeltették a Püspökladány-Biharkeresztes vasúti felújítási munkálatok, így az azon dolgozó Mészáros-cég, az R-Kord Kft. tevékenysége is, írta meg a Szabad Európa.

A lap azt írja, hogy a cég még több alvállalkozót nem fizetett ki: a Püspökladány és Biharkeresztes között zajló felújítási munkálatok kapcsán, pedig az R-Kord és a Strabag Rail Kft. dolgozik uniós forrásból fővállalkozóként. Az ezen a szakaszon zajló munkálatok keltették fel az Integritás Hatóság figyelmét is. Az R-Kord még tavasszal felbontotta a szerződését az egyik alvállalkozójával, a Vasútvill Kft.-vel annak ellenére, hogy utóbbinak tulajdonosa Homlok Zsolt, azaz Mészáros Lőrinc veje (úgy tűnik a házasság megromolhatott, mert Mészáros Ágnes, az akkori felesége közben távozott  a cégtől).

Az R-Kord ráadásul fővállalkozóként több alvállalkozót nem fizetett ki, és nemcsak az említett vonalon, de máshol sem.

Tavasszal, a Szabad Európának nyilatkozók már tíz-, százmilliós adósságokról is beszéltek, bár azóta a portál információi szerint egy részüket kifizettek. Püspökladány és Biharkeresztes között el kellett volna már készülnie a felújításoknak, de ez még nem történt meg. Az Integritás Hatóság a Szabad Európa megkeresésére azt nyilatkozta, hogy értesültek a felújítás körüli helyzetről, „figyelemmel kísérik” azt.

Az Integritás Hatóság a jelentés alapján nem csupán alibiből létrehozott szervezetnek tűnik, amelynek megalakulása az egyik előfeltétele volt annak, hogy Magyarország hozzájuthasson az őt tagállamként megillető EU-s forrásokhoz. A 2022-ről szóló jelentésük volt az első, ahol a szervezet érdemi munkájáról is meg lehetett valamit tudni. 

Fotó: Facebook