65 évig működött, most bezár a Szombathelyi Siker Könyvtár, mert hiába pályázott, nem kapta meg az igényelt 11 millió forintos állami támogatást – írja a nyugat.hu.

A különleges szombathelyi intézmény jogelődje az 1958-ban alapított megyei szakszervezeti könyvtár volt, a Szakszervezetek Országos Tanácsa hozta létre a Széchenyi utca 4-6. alatt.  A munkahelyek ellátása volt a feladata, Vas megyében több mint száz vállalatnál működtetett letéti könyvtárat.

A rendszerváltozás után, ahogy megszűnt a Szakszervezetek Országos Tanácsa, a könyvtár helyzete is bizonytalanná vált. A szombathelyi intézmény 1991-től megnyílt a városi közönöség előtt, Siker Könyvtár néven. Miután 1997-ben elkelt a szakszervezeti székház, új helyet kellett keresni, és ebben a helyi önkormányzat segített, felajánlott egy 240 négyzetméteres épületrészt. 

Az intézmény 2003 óta működött alapítványi formában, de a Területi Művelődési Intézmények Egyesületén (TEMI) belül. A Siker Könyvtár számtalan helyre pályázott, legutóbb április 25-én érkezett elutasításról szóló levél.

A könyvtár megkeresett egy országgyűlési képviselőt is – nem derült ki a neve –, hátha tud segíteni kapcsolatai révén, de nem tudott.

A Siker Könyvtárnak július 30-ig ki kell kiköltöznie az épületből. Májusban elkezdték a könyvek, polcok, asztalok, szekrények, számítógépek, nyomtatók, virágok kiárusítását, hogy ki tudja fizetni alkalmazottait.

A kép forrása: a könyvtár Facebook-oldala