A szerdán délelőtt Komáromból elindult 7 hajóból álló, kötelékbe kapcsolt konvoj a csütörtök reggeli órákban a Duna budapesti szakaszán haladt keresztül. A tervek szerint a hajók a nap végére érkeznek meg a Sió csatorna torkolatához, a keselyűsi zsiliphez.

A flottához időközben csatlakoznak a Sió csatornán történő szállításban közreműködő dunai hajók. A konvoj megbontása után a hajók átzsilipelnek a Sió csatornára és onnan folytatják 121 km-es útjukat a Balaton felé. A csatornán az új hajók már egyesével, vontató és tolóhajók segítségével fognak tovább haladni, mely összességében közel 20 hajóból álló flottát jelent – olvasható a BAHART közösségi oldalán.

A hajókat egyesével engedik át a zsilipeken, ahonnan lassan elindulnak Siófok felé.

A döntést, hogy megnyitják a csatornát a balatoni polgármesterek értetlenkedve fogadták. A tó vízállása ugyan a megnyitáskor nem volt alacsony, de a meteorológia által jósolt forró és aszályos nyár miatt gyorsan romolhat a víz minősége, valamint, aggasztó mértékben lecsökkenhet a víz szintje. A döntéskor azonban a helyi polgármesterek véleményét nem vették figyelembe.

Fotó: Facebook / Bahart és Balatoni Hajók Képtára