A közlemény szerint - amelyet az MTI szemlézett - a 2009-ben életre hívott hálózat az idén május 3-5. között már tizennegyedik alkalommal ült össze.

Céljuk az Európai Unióban működő legfelsőbb szintű ügyészségek vezetői számára lehetőség biztosítása a szakmai tapasztalatcserére

- írták. A hálózat konferenciáin a résztvevők a bűncselekmények kapcsán tapasztalható tendenciákat, az uniós esetjog jelentős döntéseit, az ügyészségek működésének további fejlődési irányait tárgyalják meg.

A tájékoztatás szerint a mostani konferencián az adatvédelem, a környezet elleni, valamint a pénzügyi bűncselekmények terén felmerült új jelenségek, kihívások, megoldások voltak az előadások középpontjában. Az ülésen a szervezet alapszabályát is módosították a tagok, a hálózat működését, felépítését érintően hoztak új rendelkezéseket.

Polt Péter legfőbb ügyészt a hálózat egyhangú szavazáson alelnökké választotta.

Az új alelnök mellett két új főtitkárt is választott az ülés: Franz Plöchl, az Osztrák Köztársaság legfőbb ügyésze és Francois Molins, a francia Semmítőszék melletti legfőbb ügyész látja el a továbbiakban ezt a tisztséget.

Az egyhangú döntés alapján a szervezet 2025-ös konferenciájának házigazdája a magyar Legfőbb Ügyészség lesz - tették hozzá.

A kiemelt kép forrása: a US Embassy Budapest Facebook-oldala