Mancs, az életmentő keresőkutya nevét viseli ezentúl a Szemere utcai Szinva-híd melletti terület, ahol a miskolci Spider mentőcsapat egykori tagjának szobra áll - írja csütörtöki, a frisshirek.hu szerkesztőségéhez is eljuttatott közleményében a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya. Lehoczki László, a Spider Mentőcsoport vezetője világhírű keresőkutyájának az emlékét ezentúl nem csak az ott álló szobor, hanem a róla elnevezett közterület is őrzi.

Felidézik, Mancs, egy németjuhász kutya volt, amely a miskolci Spider mentőcsapat tagjaként 1996-tól a 2006-ban bekövetkezett haláláig, több száz emberéletet mentett meg a világ számos országában. Hősi tetteiért, mentőakciókban való sikeres részvételéért 2004-ben emeltek neki szobrot Miskolcon a Szinva terasz mellett, amely Szanyi Borbála alkotása. A szobor felállítása óta Mancs szobránál gyakran helyeznek el gyertyákat és virágokat az emlékét ápoló miskolci polgárok.

Veres Pál, Miskolc polgármestere nemrég a Miskolci Állatsegítő Alapítvány adománygyűjtő jótékonysági bálján jelentette be, kezdeményezni fogja a terület átnevezését, hogy a város így tisztelegjen a hős mentőkutya emléke előtt, erről korábban a frisshirek.hu is írt.

Ahogyan arról is beszámoltunk, hogy Mancsnak nem sokkal korábban, a közelmúltban bekövetkezett újabb törökországi földrengés után Törökországban is szobrot állítottak, annak mementójaként, hogy az ő segítségével sikerült megtalálni és megmenteni egy hároméves kislányt egy 1999-es, ugyancsak Törökországot sújtó katasztrófa idején.

Veres Pál kezdeményezését a képviselők többsége támogatta, így a szobor körülötti területet ezentúl Mancs térnek nevezik majd.

Az előterjesztés egyébként további közterület elnevezéséről is szólt, melyeket szintén elfogadták. Így aztán a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft kezdeményezésére egy névtelen utat az Őrház utcának, a kilián-déli közösség javaslatára az Otthon tér egy részét Mókus- ligetnek, Varga Andrea alpolgármester javaslatára pedig az Avason, a Zsolcai-sor a Csabai-sor közötti teret Béka térnek nevezhetik el.

Fotó: www.azenkutyam.hu