Hosszú hónapok óta húzódik a balatonföldvári vitorláskikötő sorsa a Nyugati strand területénél.

Ahogyan arról már a frisshírek.hu is többször beszámolt, a civilek nem adják fel, rendre megtalálják a kivitelező és az önkormányzat által vétett jogi hibákat.

A balatonföldvári Nyugati strandon kora tavasszal három hektárnyi területen, 100 méteres partszakaszon 2 és félmilliárd forintból 175 vitorlás befogadására alkalmas kikötő építése kezdődött el. A beruházó Balabo Kft. terveihez annak idején a Veszprém Megyei Kormányhivatal villámgyorsan megadta az engedélyt, igaz a környezetvédelmi hatástanulmánytól nagyvonalúan eltekintett. A kivitelezést legfeljebb az lassította, hogy a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület polgári pert indított. Arra hivatkoztak, hogy a munkálatokat nem előzte meg társadalmi egyeztetés, elmaradt a kötelező környezetvédelmi hatástanulmány, és a kikötő strandra való beépítése ellenkezik a Helyi Építési Szabályzattal (HÉSZ) – írta meg a Magyar Hang.

Tegnap pedig a Pécsi Közigazgatási Bíróság megállapította, hogy a strandon nem lehet kikötőt építeni, mert az ellenkezik a Helyi Építési Szabályzattal.

Úgy tűnik tehát, hogy a strand megmenekült, de a város vezetéséhez kötődő Facebook oldal a Balatonföldvár Város oldalon már az ítélethirdetés után megjelent egy írás, hogy az önkormányzat megkezdte a HÉSZ módosítását:

Fontos kiemelni, hogy jelen per tárgya nem az e-kikötő építési engedélye, hanem az előzetes környezetvédelmi eljárás volt. Az ítéletben megfogalmazott jogtechnikai aggályok korrigálását követően, új eljárást fog a kormányhivatal lefolytatni. Ehhez a HÉSZ módosítása is szükséges, melyet az önkormányzat már áprilisban megkezdett. Az e-kikötő építése összességében nem került veszélybe, a beruházó az építkezéshez szükséges engedélyekkel továbbra is rendelkezik.

Egyelőre tehát semmi sem végleges, az azonban biztos, hogy szeptemberig már nem kezdik újra a z építkezést, így a nyárra biztosan megmenekült a strand.

Fotó: Facebook / Balatonföldvár Város