A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) 29 bukaresti, Ilfov, Arges, Dambovita, Buzau, Konstanca, és Brassó megyei helyszínen tartott házkutatást és 35 gyanúsított előállítását rendelte el. Az arab országokból származó külföldiekből és román állampolgárokból tavaly szerveződött bűnszövetkezet a határrendészet szerint fejenként ötezer eurós összeget kért az ázsiai és afrikai migránsoktól, hogy járművekben elbújtatva, illegálisan Nyugat-Európába, főleg Németországba juttassa őket.

Az embercsempészek a hawala informális (bizalmi) pénzátutalási rendszert használták, vagyis a migránsoknak induláskor letétbe kellett helyezniük a teljes összeget, amelynek részleteihez az egyes állomások elérése után férhettek hozzá a bűnszövetkezet megbízottai.

A Bulgáriában átvett migránsokat a bolgár-román határt illegálisan átlépve először Temesvár térségébe szállították, ahol egy-két éjszakára elszállásolták őket, majd más járművekben próbálták őket átszöktetni a román-magyar határon. A román határrendészet szerint, amely a szervezet 13 ilyen "migránsszállítmányát" dokumentálta, az embercsempészek két módszert használtak: vagy a sofőrülés fölött található két négyzetméternyi hálófülkében bújtattak el 5-6 migránst, vagy a rakodótér alatt, a jármű alvázán kialakított rejtekhelyekre zsúfoltak be olykor több mint 25 határsértőt, ahol a közlemény szerint a fulladás veszélye fenyegette őket.

A nemzetközi összefogással felszámolt bűnszövetkezet elleni nyomozásban az Europol, valamint a bolgár, magyar és német rendőri szervek is részt vettek - közölte a román határrendészet.

Fotó: Wikimedia Commons