Egyre többen gondolkodnak klíma felszereltetésén, de hogy az adott ingatlanban, lakásban, irodában, üzletbe, milyen típusú és mekkora kell, esetleg jó, ha van a hűtés mellett fűtési funkciója is, az igényektől függ. Az adott igényünk megfogalmazása után, szakember segítsége ajánlott, noha előzetes információkat már találunk a cégek oldalán is, ami egy irányt mutat.

Bár a gyártók manapság már arra törekednek a fejlesztéseikben, hogy olyan berendezéseket hozzanak létre, ami kiszűri a baktériumokat a levegőből, hogy az friss és egészséges legyen, sajnos pont ugyanannyi kárt is okozhat a helytelen használat, mint jót.

Alap probléma, hogy nagyon sokan rosszul választják meg a hőfokot.

Gondoljunk csak bele, hogy amikor az utcáról bemegyünk egy hűtött bevásárlóközpontba, milyen érzésünk lesz. Sokszor érezzük azt, hogy arcon csap a hideg minket, persze ez az adott ember tűrőképességétől is függ.

A klímák tisztítása azonban rendkívül fontos. Sokan önállóan állnak neki szétszerelni, és tisztítgatni, holott nem értenek hozzá, és ez alapvetően a szakember feladata, annak érdekében, hogy biztonságos és hatékony legyen, illetve a gyártói utasításokat is követni kell a klímarendszer karbantartásával és tisztításával kapcsolatban

A klímatisztítás azonban rendkívül fontos, hiszen a légkondicionálók, hűtőberendezések és klímaberendezések idővel porral, pollenekkel, penészspórákkal, baktériumokkal és más allergénekkel telhetnek meg. Ha ezek a szennyeződések a levegőbe kerülnek, allergiás reakciókat, asztmát vagy légúti problémákat okozhatnak az emberekben. A klímatisztítás segít megszabadulni ezektől a káros anyagoktól, és tiszta, egészséges levegőt biztosít a helyiségben.

Továbbá, ha a klíma- vagy légkondicionáló rendszerben lerakódások, por vagy szennyeződések vannak, azok akadályozhatják a levegő szabad áramlását és csökkenthetik a rendszer hatékonyságát. A rendszer terhelése és működési költségei is növekedhetnek. Rendszeres klímatisztítással javítható a klímarendszer teljesítménye, csökken az energiafogyasztás és megnő az élettartam.

Ha nem megfelelően van tisztítva, kellemetlen szagok és szennyeződések is keletkezhetnek, amelyek az egész helyiségben elterjednek. A klímatisztítás segít megszabadulni ezektől a szagoktól és friss, tiszta levegőt biztosít a helyiségben.

Ám a klímatisztítás nemcsak a jelenlegi problémák kezelését jelenti, hanem a rendszeres karbantartás és a meghibásodások megelőzését is. A rendszeres tisztítás segít meghosszabbítani a klímaberendezés élettartamát, csökkenti a meghibásodások és javítja a rendszer működését.

Fotó: pixabay