Prigozsin közölte, hogy a Bahmut elfoglalásában kulcsszerepet játszó zsoldoscsoport július 1-jéig fogja átadni állásait, valamit lőszerkészleteit és egyéb ellátmányát az orosz hadseregnek. Azt hangoztatta, hogy a Wagner fegyveresei pihenni fognak és haditechnika szervizelésével fognak foglalkozni.

Jevgenyij Prigozsin, aki szombaton elsőként tett bejelentést Bahmut bevételéről - amit az orosz védelmi minisztérium másnap megerősített - egy ugyancsak a sajtószolgálata által megosztott interjújában azt állította, hogy a városért vívott harcokban a Wagner mintegy 15-16 ezer embert veszített, akik közül 10 ezren a zsoldoscsoportba felvett volt elítéltek voltak. Az ukrán hadsereg vesztesége Prigozsin szerint 50 ezer halott és 50-70 ezer sebesült volt.

Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" nyugalmazott alezredese csütörtökön a TASZSZ hírügynökségnek azt hangoztatta, hogy az ukrán hadsereg Bahmuttól északnyugatra kritikus veszteségeket szenvedett, ezért kénytelen volt feladni állásait. Gyenyisz Pusilin, a szakadár donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője a Szolovjov Live médiacsatornán szerdán azt mondta, hogy a Bahmut melletti szárnyakon stabilizálódott a helyzet.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erők elmúlt napi emberveszteségét mintegy 660 főben nevezte meg, akik közül, mint mondta, mintegy 270 katona a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok csütörtökön ukrán tüzérségi támadást. A Zaporizzsja megyei Vasziljivkában három civil megsebesült.


Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója egy ukrán drón lelövését jelentett be.

Megrogyhat a putyini rezsim?

A Wagner tulajdonosa és Oroszország legfelsőbb katonai vezetése között kiéleződő konfliktus az első jelentős „repedés” az ország hatalmi berendezkedésében azóta, hogy több mint egy évvel ezelőtt megkezdődött az ukrajnai invázió.

A The Wall Street Journal cikke arról ír, hogy nyilvánosságra kerültek Oroszország belső konfliktusai, Moszkva frontvonalbeli kudarcai megterhelik azt a hatalmi rendszert, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök létrehozott az elmúlt két évtizedben. A portál szerint Putyin már jó ideje támogatja a beosztottjai közötti rivalizálást, ugyanis fél a potenciális kihívóktól. Ezek az intrikák azonban korábban rejtve maradtak a nyilvánosság előtt.

Ha a Wagnerrel való konfliktust nézzük, az orosz elit legfőbb következtetése az, hogy Putyin nem képes rendezni ezeket a problémákat. Ez azt jelenti, hogy Putyin annyira meggyengült, hogy a hatalmi vertikum kezd felbomlani

– vélekedett Abbasz Gallyamov, Putyin egykori beszédírója és politikai elemzője, aki az orosz rezsim hangos kritikusává vált.

Háborús időkben az egységesség fenntartása az állam alapvető feladata. Putyin pedig képtelen ezt megvalósítani

– tette hozzá.

Fotó: twitter