Filemon Mihály el sem jött, ügyvédje megtiltotta, hogy hang-és képfelvétel készüljön róla. Furcsa körülmények között kezdődött az sajtó-helyreigazítási per, melyet a fa nélküli lombkoronasétányról elhíresült nyírmártonfalvai polgármester indított az Átlátszó ellen, tudósított a tárgyalásról a hang.hu.

A polgármestert a pénteki tárgyaláson a feltűnést szintén kerülni próbáló S. Péter Márton képviselte, aki nem csak helyreigazítást és a perköltségek megfizetését várta el az Átlátszó szerkesztőségétől, de azt is, hogy bocsánatot kérjenek védencétől – bár egy sajtóperben ilyen gesztusra senki sem kötelezhető.

A felperes igyekezett megtévesztésnek beállítani a történetet, hiszen Filemon uniós pénzt használ volna fel a beruházásra, a beruházást saját költségen előfinanszírozta, a sétányra megítélt uniós támogatás összege nem is érkezett meg az Átlátszó cikkének közléséig. Az ügyvéd azzal is érvelt, hogy védence az uniós pályázat 2017-es beadása idején még nem volt közszereplő, mert csak 2019-ben választották meg polgármesterré. Így szerinte az Átlátszó közszereplőként nem kérheti őt számon a beruházás ügyében, mert azt még magánszemélyként indította. Az utolsó, szerinte meghatározó érv pedig az volt, hogy a cikk 50 méter hosszú sétányról írt, miközben a valóságban ez a sétány 80 méteres. 

Az ítéletet hozó bírónő, Uzsoky Ágnes hangsúlyozta,

hogyha valaki már egy megítélt uniós támogatás tudatában fog bele egy ilyen beruházásba, joggal számolhat azzal, hogy meg is kapja a pénzt, így nincs relevanciája annak, hogy mikor fizetik ki az összeget. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a közszereplői státusz nem váltogatható kabátként, és mivel Filemon Mihály polgármester, szélesebb körben kell tűrnie a sajtó akár téves állításait is, mintha magánszemély lenne. A bírónő szerint az sem elvárható, hogy egy újság nyomozati tevékenységet folytasson, a hiteles munkához elég, ha bizonyítékokkal tudja megalapozni állításait, és a tőle telhető gondossággal jár el a munkájában.

Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala