„Az Európai Bizottság behatóan vizsgálja az információkat és elemzi a helyzetet, és megteszi a szükséges lépéseket, ha a támogatást szabálytalanul használták fel”

– tájékoztatta a Népszavát brüsszeli forrásuk.

A lombkoronasétány ügyét Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő és az Átlátszó.hu tárta fel. Az ügy lényege, hogy Filemon Mihály, a település polgármestere EU-s támogatást kapott arra, hogy magánerdejében lombokoronasétányt építsen. Ám annak elkészülése előtt a területen található összes fát kivágták. A tarvágás folytán tehát a településen olyan sétány található, amely körül se lombkorona, se fa nem látható.

Mindeközben a szóban forgó polgármester sajtóperrel fenyegette meg az Átlátszót. Elmondása szerint ő ugyanis egyelőre semmilyen uniós támogatást nem kapott, ezért helyreigazítást követel a portáltól.

Az ügy előzményének tekinthető az is, hogy – ahogyan portálunk megírta -, Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében. A politikus akkor arról beszélt: „napnál is világosabb”, hogy a polgármester nem arra költötte az uniós támogatást, amire kellett volna. Donáth kiemelte azt is, hogy szerinte az OLAF nemcsak a szabálytalanságokra mutat majd rá a beruházás kapcsán, de azt is kideríti majd, hogy mire költötték le az elnyert 60 millió forintot.

Fotó: Sokszínű Vidék