Makón egy Semjén Zsolt-féle törvénymódosításra hivatkozva három egyház adta be igényét ingatlanokra és ingóságokra ott, ahol ők a fenntartók, a tulajdon pedig a városé – erről beszámoltunk a Frisshirek.hu-n. A szerdai, rendes testületi ülésen három Fideszes képviselő nem volt jelen, így a többi hat hiába szavazott igennel, nem volt meg a minősített többség a 12 fős testületben. Végül az ülés határozatképtelen lett, mert ketten elmentek és a létszám a minimális alá csökkent.

A mai rendkívüli ülésen nem volt ilyen probléma, mind a kilenc Fideszes képviselő megszavazta, így a név szerinti szavazásnál Zeitler Ádám (Jobbik), Gáspár Sándor (MSZP) és Mucsi Tamás (DK) hiába nem támogatta, átment a határozat. Vagyis ingyen került az egyházakhoz több makói tulajdonú iskolaépület:

  • a Makó-Belvárosi Egyházközség megkapta a Kálvin iskolát,
  • a Hajdúdorogi Főegyházmegye a Zrínyi utcai óvodát,
  • a Szeged-Csanádi Egyházmegye a Návay Lajos téri katolikus iskolát, a Tulipán utcai óvodát és a Vásárhelyi utcai tornaterem épületét.

Ezek közül a legkülönlegesebb a Kálvin téri iskola, ami 2011-ben készült el és Makovecz Imre tanítványa, Makó jelenlegi főépítésze, Csernyus Lőrinc tervezte.

A Frisshirek.hu-n beszámoltunk róla: miután Molnár Róbert kübekházi polgármester legalább egy egyeztetést szeretett volna kéri az átadandó iskolaépületről, a szeged-csanádi egyházmegye gyorsan meggondolta magát és visszalépett. Makón nem történt ilyen, a helyi Fidesz elfogadta az egyházak átvételi kérelmeit úgy, ahogy vannak.

Fotó: a Kálvin Téri Református Általános Iskola épülete/mako.hu