Válság ide, infláció oda, az idei szezon még a tavalyinál is durvábbnak ígérkezik. A hellovidek.hu több Balaton-parti szállásadó megkérdezésével készített nem reprezentatív felmérést, hogy megtudja: hogyan készülnek az idei rohamra a szállásadók, illetve hogyan alakulnak az idei foglalások.

A megkérdezettek többsége arról számolt be, hogy már év elején sok foglalás befutott, ám érezhető, hogy az elmúlt fél év adózási- és rezsi változásai hatással lesznek a balatoni vendégforgalomra is.

Mint arról korábban írtunk, a magyar tengernél idén sem lesz olcsó a nyaralás. A Pénzcentrum szerint nagyjából 18 százalékkal emelkednek majd a szállások árai, ennek ellenére az ország kedvenc üdülőhelye jó szezonra számíthat. A portál szerint lesz olyan hely, ahol az emelkedés a harminc, vagy akár a negyven százalékot is elérheti. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy még akár a 2019-es csúcsszezonnál is jobbat zárhat idén a belföldi turizmus, annak ellenére is, hogy komoly áremelkedésekre lehet számítani a magyar tenger környékén.

Korábbi cikkünkben utánajártunk, milyen árakon tölthetünk el egy-egy éjszakát a Balatonon, ám felmérésünk nem volt reprezentatív, mivel több szálláshely ajánlatai nem voltak még elérhetőek, illetve a szállástípusok között is nagy eltérések mutatkoztak.

A hellovidek.hu felmérése is igazolja, hogy bár a foglalások száma az adatok szerint nőtt, az eltöltött vendégéjszakák száma ezzel nincs feltétlenül egyensúlyban. Több szállásadó is arról számolt be, hogy bár számos foglalás futott idén már be, a nyaralás hossza lerövidült az eddigi évek átlagához képest.

Az is hozzájárul a statisztikákhoz, hogy a szállástípusok között is nagy különbségek vannak, illetve az ezek iránti érdeklődés is változó. Egy család esetében például megeshet, hogy a korábbi években a szállodai foglalásokat részesítették előnyben, ám most az apartman bérlése éri meg jobban.

Az biztos, hogy a magyar tenger idén is rendkívül népszerű lesz, ezért a szállásadók is különféle megoldásokkal készülnek; akad, aki szolgáltatást bővít, míg mások olcsóbb, kisebb csomagokat is kialakítanak a vendégek számára.

Fotó: pixabay.com