Mint az köztudott, Semjén Zsolt 2022 októberében nyújtotta be a törvénymódosítási javaslatát aról, hogy az egyházak a valaha tulajdonjukban lévő épületek birtokjogát újra igényelhessék az önkormányzatoktól. A módosítás arra is lehetőséget adott, hogy olyan ingatlanokat és ingóságokat is birtokba vegyenek, amik egyébként soha nem voltak a tulajdonukban.

Makón erre a törvényre hivatkozva három egyház adta be igényét ingatlanokra és ingóságokra ott, ahol ők a fenntartók, a tulajdon pedig a városé. A Makó-Belvárosi Egyházközség szeretné a Kálvin Téri Református Általános Iskola épületét; a Hajdúdorogi Főegyházmegye a Zrínyi utcai óvodát; Kiss-Rigó Lászlóék, vagyis a Szeged-Csanádi Egyházmegye pedig a Návay Lajos téri katolikus iskolát, a Tulipán utcai óvodát és a Vásárhelyi utcai tornatermet.

Ezek közül a legkülönlegesebb a Kálvin téri iskola, ami 2011-ben készült el és Makovecz Imre tanítványa, Makó jelenlegi főépítésze, Csernyus Lőrinc tervezte. Egy tolvonással elpazarolhatja a vagyont a város, legalábbis ha a fideszes képviselőkön múlik. Ugyanis a határozat szövege szerint javasolják az érintett ingatlanokat és ingóságokat

térítésmentesen átadni az egyházaknak, a kormánypárti képviselők pedig mindig azt szavazzák meg, amit eléjük raknak.

A Frisshirek.hu-n beszámoltunk róla: miután Molnár Róbert kübekházi polgármester legalább egy egyeztetést szeretett volna kéri az átadandó iskolaépületről, a szeged-csanádi egyházmegye gyorsan meggondolta magát és visszalépett.

Fotó: a Kálvin Téri Református Általános Iskola épülete/mako.hu