A svéd tudósok által vezetett kísérlet azt állapította meg, hogy a szaglászástól a szorongásuk több mint harmadával csökkent a tudatosságterápia önmagában történő alkalmazásához képest. Az okokat még keresik, a vizsgálat csak megállapítást tett a kísérletben részt vevők jelzései alapján.  Az eddig is ismert volt a kutatók előtt, hogy az emberi testszag a nőknél agressziót vált ki, a férfiaknál viszont ellenkezőleg, blokkolja azt, szemlézte a BBC cikkét a telex.hu.

A kutatók tanulmányukat a párizsi Európai Pszichiátriai Kongresszuson mutatták be a héten.

„Lelkiállapotunk miatt olyan molekulákat termelünk az izzadsággal, amelyek közlik érzelmi állapotunkat, akik ennek megfelelő módon viselkednek”

-mondta a kutatást vezető Elisa Vigna. Az orvoscsoport úgy véli, hogy a mások izzadságából kivont anyagokat fel lehetne használni bizonyos lelki problémák kezelésében is.

"Reményeink szerint ez akár a szorongásban szenvedő emberek kezelésének új módszeréhez is vezethet, például növelheti a meditációs alkalmazások hatékonyságát, esetleg segíthet azoknak, akik szervezete nem reagál a jelenlegi kezelésre"

– ismertette Vigna.

De nézzük, hogy zajlott a kísérlet. A kísérletben résztvevőknek általuk válogatott különböző filmrészleteket kellett megnézniük a mintavétel közben. Minden alkalomkor verejtékmintát gyűjtöttek. A válogatásnál figyeltek arra, hogy minden más és más érzelmet váltson ki, legyen köztük félelmetes és boldogságot adó is. A listában szerepelt például

  • Az átok című horror,
  • az Apáca show és
  • a Mr. Bean nyaral

film is.

A 48 szorongásos tünetekkel rendelkező résztvevő nőt, akik 15 és 35 év közöttiek, 3 csoportra osztották. A kísérletek közben terápián is részt vettek: meditáltak, relaxáltak és tudatossági gyakorlatokat is el kellett végezniük. 

A terápia közben mind a három csoport más és más szagokat érzett a minták alapján, míg a kontrollcsoport tiszta levegőt szagolhatott. Az gyorsan kiderült, hogy a

megnézett film típusa nincs hatással az eredményekre, a verejték az verejték.

Vigna elmondta, most újabb vizsgálatba kezdenek, több résztvevővel, emiatt összefogtak a pisai egyetem elemzőivel is. 

Mi az izzadság, és mindig van szaga?


A bőr verejtékének nagy része szagtalan. De a hónaljban és az ágyékban lévő verejtékmirigyek bizonyos vegyületeket termelnek, amelyek testszagot okoznak, emlékeztet a BBC.

A bőr felszínén és a közeli szőrtüszőkön lévő baktériumok lebontják ezeket a vegyületeket, és más anyagokat termelnek, amelyek felelősek a szagért.

Duncan Boak, a Fifth Sense jótékonysági szervezettől felhívja a figyelmet a szaglás- és ízérzékelési zavarokra:

„Tudjuk, hogy szoros kapcsolat van szaglásunk és érzelmi jólétünk között. Ha mindezt elveszítenénk, hogy partnerünk és gyermekeink szaglásszanak, akkor az depressziót és elszigeteltség érzését okozhatná."

Hozzátette, hogy ez még csak egy előzetes tanulmány, tudja, hogy további kutatásokra van szükség, de amit eddig már tapasztaltak, az nagyon biztató. 

Fotó: pexels.com