A magyar kormány nyolcvanmillió forinttal járult hozzá az erdélyi templom felújítási költségeihez. A több mint száz év után megvalósított felújításhoz továbbá az egyházkerület támogatása és a hívek adománya is hozzájárult - írja a vajma.info.

Több mint kétszáz év telt el azóta, hogy Marosvásárhelyen letették a Kistemplom alapkövét. 1815-ben kezdték építeni a református templomot, majd 1823-ban az ablakokat, 1829-ben pedig a tornyot helyezték a helyére. A templom felszentelése 1830. szeptember 12-én történt meg. A Kistemplom elnevezés onnan ered, hogy a város két református temploma közül ez volt a kisebb a maga 42 méter magas tornyával, és 35 méter hosszával. A templomban hétszázan férnek el.

Felújítását csodának minősítette beszédében a református gyülekezet vezetője, aki köszönetet mondott a vasárnapi istentiszteleten mindazoknak, akik támogatásukkal, imájukkal hozzájárultak a Kistemplom újjáépítéséhez - írja a szekelyhon.ro. Az ünnepi istentiszteleten részt vett Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, de ott volt a csíkszeredai konzul, Perczel László is.

Lakatos Péter lelkipásztor kitért rá, 2009-ben döntöttek arról, hogy a Kistemplom felújításra szorul, és ekkor kezdtek terveket készíteni, adományokat gyűjteni, és megszerezni az engedélyeket. A felújítási munkák első része 2014-ben kezdődött el.

A református lelkész beszédében szóba hozta azt is, hogy nem mindenki hitt a „csodában”, voltak, akik kételkedtek a feljítás sikerében. 

Az évek során voltak kételkedők, okoskodók, olyanok, akik azt mondták, hogy csodára lenne szükség, hogy a terv megvalósuljon. 2017-ben bekövetkezett a csoda, 80 millió forintos támogatást hagyott jóvá a magyar kormány a munkálatokra.

Az újjászületett Gecse utcai Kistemplom keresztelővel indította hálaadó istentiszteletét. Kató Béla, az erdélyi református egyházkerület püspöke felhívta a figyelmet, hogy az épületre minden hívőnek egyaránt vigyáznia kell.

Az ige arra figyelmeztet, hogy Jézus kell legyen a fundamentum, a család, a közösség, a nemzet, a gyülekezet alapja. Ez a megmaradásunk záloga.

Lakatos Péter, a gyülekezet lelkipásztora azt is elmondta, hogy felújították az épület fűtés- és villamossági rendszerét, valamint a hangosítási technikára is jutott a pénzből.

A püspöki beszédet követően Kató Béla megáldotta Marosvásárhely felújított egyházi épületét, a Kistemplomot.

Fotók: facebook