Saághy Flóra emlékeztetett arra, a Szegedi Törvényszék elsőfokú ítéletében a költségvetési csalás bűntette miatt indult ügyben a váddal egyezően állapította meg a vádlottak bűnösségét, és rájuk felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabott ki. A főügyészség álláspontja szerint a kiszabott büntetések aránytalanul enyhék, nem felelnek meg a büntetési céloknak, ezért az ítélettel szemben fellebbezést jelentettek be, valamennyi vádlott terhére súlyosbításért, végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása érdekében.

Az ítélet szerint az első- és a másodrendű vádlott közösen elhatározta, hogy egy – ötven, a történelmi Magyarország területén 1910-ben álló fontos műemléket 1:25-ös méretaránnyal bemutató – makettparkot alakít ki. A másodrendű vádlott vezette cég pályázatot nyújtott be, a támogatási szerződést 2010 októberében kötötték meg,

a Dél-Alföldön indult nagy összegű turisztikai beruházások közül ez a projekt kapta a legmagasabb – 85 százalékos – támogatást.

A beruházás során a generálkivitelezői és a műszaki ellenőri tevékenységet a tulajdonosok befolyása, illetve irányítása alatt álló gazdasági társaságok végezték. A projekt összköltsége 648 millió forint volt, azt a cég 15 százalékos önerő biztosítása mellett 550 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatásból kívánta megvalósítani.

Az ötletgazdák a kivitelezés kezdetétől folyamatosan finanszírozási gondokkal küzdöttek, ezek áthidalása és a minél nagyobb összegű támogatás lehívása érdekében elhatározták, hogy a kivitelezés folyamán benyújtandó kifizetési kérelmekben el nem készült maketteket és munkálatokat jelentenek majd készre.

2014 júniusáig több mint 512 millió forint előleget kaptak, illetve támogatást kértek. Az ellenőrzések során tapasztalt szabálytalanságok miatt végül 436 millió forintot fizettek ki nekik. 2014. március 31-én a projektet készre jelentették, annak ellenére, hogy a park alkalmatlan volt a látogatók fogadására, több makett sérült volt, illetve ellenőrzéskor nem volt a helyszínen. A céget ezért a kifizetett összeg visszafizetésére kötelezték.

A 436 millió forintból végrehajtási eljárás során csupán alig 50 millió forint térült meg.

A parkot 2017-ben vásárolta meg az önkormányzat, azóta a város üzemelteti új névvel, felújítva, kibővítve.

Fotó: a Országház makett épülete/Ezer Év Parkja Mórahalom oldala.