Két szociális feladatot ellátó intézmény vezetője vehetett át 19 darab, a Szombathely Megyei Jogú Város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság és a Tűzoltás-Mentés Alapítvány támogatásával beszerzett szén-monoxid-érzékelő készülékeket a sajtó jelenlétében, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, március 23-án.

A szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyegető tényező a lakosság körében. Nemcsak a fűtés miatt, hanem a nyílt égésterű vízmelegítők működésekor is keletkezhet szén-monoxid, meleg vizet pedig egész évben használunk. A szén-monoxid-mérgezések megelőzése és a szén-monoxid-érzékelők hasznosságára történő figyelemfelhívás a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyik kiemelt és állandóan visszatérő feladata. Különösen veszélyeztetettek a témakörben a szociálisan nehéz körülmények között élő, hátrányos helyzetű családok. Ennek apropóján a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége, Szombathely Megyei Jogú Város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottsága és a Tűzoltás-Mentés Alapítvány támogatásával 19 db megbízható szén-monoxid-érzékelőt szerzett be. A készülékeket a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. és a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat képviselői március 23-án, a sajtó jelenlétében vehették át az igazgatóságon.

A rendezvényen elsőként Kovács Balázs tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője szólt a sajtó képviselőihez. Beszélt arról, hogyan is történt a kezdeményezés és hogy esett a választás a két szociális intézményre, akik átvehetik a szén-monoxid-érzékelő készülékeket.

Kelemen Krisztián, Szombathely Megyei Jogú Város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a bizottság miért is érezte szívügyének, hogy támogassa a szén-monoxid-érzékelők beszerzését.

Göncz Szabolcs tűzoltó alezredes, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott tűzoltósági főfelügyelője általánosságban beszélt arról, hogy miért is fontos ezen készülék megléte a lakóingatlanokban, illetve milyen veszélyes tényezőket rejt magába a szén-monoxid kialakulása a háztartásokban.

Németh Klára, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Kulcsár Lászlóné, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője tájékoztatott a készülékek sorsáról. Mint mondták a készülékek jó szolgálatot fognak tenni a családok otthonaikba és az intézményekben.

A sajtónyilvános esemény végén átadásra kerültek a készülékek, amelyek ezentúl több Vas vármegyei család biztonságát szolgálják majd a mindennapokban – olvasható a szombathely.hu oldalon.

Fotó: szombathely.hu