A lap beszámolójából kiderül, a közgyűlésen a Civil Fórum Debrecen Egyesület képviselője, Gondola Zsolt Zoárd megkérdezte, mit szeretnének az érintett területre, a jelenlegi Délibáb áruház helyén építeni, hiszen állítása szerint a legfontosabb, hogy a lakossággal is egyeztessenek.

Korábban már voltak tiltakozások az építkezés ellen. Vannak aggályaim, hogy ez jól elő van készítve, hogy megfelelő tájékoztatást adunk az ott lakóknak

– mondta Gondola, azonban a főépítész, Gábor István válaszából kiderült, a jelenlegi épület nincs olyan állapotban, hogy azt fejleszteni lehessen, és a kereskedelmet tartósan fent lehessen tartani, így le kell bontani. Arra is kitért, a bontással egy új beépítési terület nyílik meg, amivel lenne lehetőség arra, hogy akár parkolókat tervezzenk az új épületbe. 

„A fejlesztői szándék alapján indítanánk most el a folyamatot, a szabályozási terv módosítását" – folytatta Gábir István, majd hozzátette, nem csak a városrész igényeit szolgálná ki az új épület, és nemcsak kereskedelmi, hanem rekreációs szolgáltatások is lennének benne. Kijelentéséből kiderült, magánkézben lévő új épületet terveznek, a partnerségi egyeztetéseket pedig el kívánják indítani.

Valóban volt terv egy jóval nagyobb beépítési intenzitásra, voltak konfliktusok a lakossági ütközés kapcsán

– reflektált Gonda Zsolt Zoárd kérdésére Gábor.

A közgyűlésen Debrecen polgármestere, Papp László is felszólalt, elmondta az új tulajdonons a Xanga cégcsoport tagja, amely egy olyan koncepciót tett a városvezetés elé, amely Papp szerint minőségi fejlesztés lenne, hiszen a jelenlegi Délibáb nem emeli az ottani lakókörnyezetet. 

A polgármester kiemelte: „a mostani koncepció illeszkedik az őt körülvevő környezethez."

Jelenleg a terület beépítési eljárásának véleményezési szakasza indult meg, amennyiben mindenben sikerül megegyezni, akkor üzletek, étterem és lakások lesznek, valamint egy többszintes mélygarázs a jelenlegi Délibáb helyén – derül ki a haon.hu beszámolójából.

A közgyűlés másik fontos kérdése a Déli Ipari Parkkal, az ott létesülő munkásszállókkal kapcsolatos volt, amely felől első körben Vaszkó Imre DK-s képviselő érdeklődött.

A lakóterületek, kertvárosi lakóövezetek közelében nem lehet munkásszállókat építeni, ehhez tartjuk magunkat

– jelentette ki határozottan a kérdésre Papp László. Hozzátette, a BMW-nél is felmerült ez a kérdés, és ott is, ahogy a Déli Ipari Parknál is, ideiglenes létesítmények lesznek az iparterület közvetlen közelében. „Csak az iparterületen belül, az építési területhez közel lehetnek ilyenek, csak az építkezések időszakára."

A polgármester arról is beszélt,

a BMW-nél orvosi rendelőt, kisboltot, és más , az ott lévők életvitelét segítő funkciókat helyben biztosítanak, amilyen elvárás a Déli Ipari Parkkal kapcsolatban is lesz.

A kérdést követően Jánki József, szintén DK-s képviselő affelől érdeklődött, hogy az önkormányzat számol-e a külföldi munkaerő tömeges megjelenésével, amelyről szóbeszédekben lehetett hallani. Papp László határozottan kijelentette, már a BMW létesülésekor is azt hallgatta sokáig, hogy sok lesz a román és ukrán munkavállaló, azonban ahogy a toborzási kampányból látható, a cég a magyarokra épít.

Alapvetően a magyra munkaerőre épít mindenki, a Debreceni Szakképzési Centrum pedig majd biztosítani tudja a szükségletet. A BMW évente száz diák számára nyújt karrierporgramot, és hasonló törekvéseket tapasztalunk az ide települő távol-keleti cégek esetében is

– mondta a polgármester, hozzátéve, biztosan lesz külföldi munkaerő, de azt kategórikusan cáfolja, hogy abban a nagyságrendben, mint ami a szóbeszédben van. Arról is beszélt, első körben nem a munkanélküliségi ráta, hanem a szakképzettség az irányadó a cégek esetében.

Mint kiderült Vaszkó Imre pontosításánál, a képviselők arra voltak kíváncsiak, hogy az építkezési folyamat alatt mennyi lesz a külföldi munkavállaló, amire Papp László úgy reagált,

olyan nagyságrendű az építőipar szükséglete, hogy a magyar kapacitás nem elég hozzá. 

Hozzátette, egyetlen hazai építőipari cégtől sem vesz el lehetőséget a külföldiek alkalmazása, azonban az versenyben dől el, ki lesz a kivitelező.

Kiemelt fotó: debrecen.varosom.hu