Átmenetileg nem látogatható az edelényi L'Huillier-Coburg- és a péceli Ráday-kastély – írta a frisshirek.hu szerkesztőségéhez is eljuttatott közleményében a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. A döntést, amely csoportos létszámcsökkentéssel is jár az energiaárrobbanással, a gazdasági válsággal és az ukrajnai háborúval indokolták.

Úgy fogalmaztak, 

„mivel a társaság jelentős mértékben racionalizálja működését, kényszerű döntés született az edelényi L'Huillier-Coburg- és a péceli Ráday-kastély látogathatóságának felfüggesztéséről, illetve a budapesti központban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegyében 168 munkavállaló csoportos létszámleépítéséről” – tették hozzá.

Azt is közölték, a „kényszerű lépéssel” a társaság munkavállalóinak száma 780-ról 612-re csökken, az ő munkahelyüket a hatékonyságnöveléssel, racionalizálással sikerül megőrizni.

A társaság országosan 50 műemlék, köztük 18 kastély és 12 vár üzemeltetését végzi.

A Válasz Online közben csütörtökön nyilvánosságra hozott egy, a szerkesztőségük birtokába jutott törvénytervezetet is, eszerint az összes az elmúlt években közpénzből mintaszerűen felújított, és idegenforgalmi látványosságnak berendezett kastélyt átadná Lázár János tárcájához tartozó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak vagy más magánjogi szereplőknek.

A „kulturális örökség egyes elemeinek fejlesztéséről” címet viselő tervezet a lap szerint azt vetíti előre, hogy a közpénzből és uniós forrásokból megmentett épületeket kiszerveznék magánjogi szereplőknek, és hasonló modellben veszítenék el közvagyon jellegüket, mint például az egyetemi kampuszok. A törvénytervezet mellékletében felsorolják az érintett műemlékeket, amelyek közt ott van az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély is.

Az edelényi kastély felújítására korábban 900 millió forintos uniós támogatást költöttek, 2015-ben készült el, új állandó kiállítások is nyíltak, valamint a Kastélysziget teljes rehabilitációja is megtörtént, míg a mögötte elhelyezkedő sportpálya is visszakapta eredeti funkcióját, ismét park lett belőle.

Kiemelt fotó: https://edeleny-kastely.hu/