Tűzgyújtási tilalom lépett életbe Borsod vármegyében. Tilos tüzet gyújtani az erdőkben és fásításokban, valamint ezek 200 méteres körzetében. A tilalom bevezetését az erősödő felmelegedés, a szeles és csapadékmentes napok számának emelkedése indokolta – írja honlapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Dojcsák Dávid szóvivő elmondása szerint csak kedden tizenöt ilyen eseményhez vonultak megyeszerte a kollégái.

Ebből kettő jutott a miskolci tűzoltókra, kettő Miskolc külterületén következett be, itt fél hektáron égett a száraz növényzet. A másik pedig Sajóbábony külterületén. Összesen négy hektárt érintett a tűz

- mondta. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti.

Minden esetben figyelembe kell venni a helyi szabályozásban foglaltakat, hiszen csak kivételesen engedélyezett a szabadtéri égetés, és külön szolgáltatás biztosítja a zöldhulladék elszállítását

– írják. A katasztrófavédelem arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.

Már a tűzgyújtás időpontjában álljon rendelkezésre a tűz eloltásához szükséges eszköz, amely lehet akár vödörben, hordóban lévő víz, vagy a kerti locsolótömlő. Egy lapát segítségével könnyen kialakítható a földtakarás, megszüntethető a parázslás. A tűz továbbterjedését legtöbbször a szél okozza, ezért ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni”

– szögezik le. Hozzáteszik azt is, mivel a szabadtéri tüzek másik gyakori oka az eldobott égő cigarettacsikk, a természet védelme érdekében kiránduláson, túrázáskor a csikket tanácsos nem eldobni, hanem összegyűjteni megfelelő, nem éghető anyagú, hordozható tárolóban.

Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A belterületi, kijelölt tűzrakó helyekre nem vonatkozik a tűzgyújtási tilalom.

Fotó: hatalmas pusztítást okozott az erdőtűz tavaly Jávorkúton.  A kép forrása: https://magyarmezogazdasag.hu/