Papós András igazgató ismertette: körülbelül egy éve kezdték el a lakberendező képzést az iskolában, sikerült jó oktatókat is szerezni. A 3D-s tervező programot 12 főre kapták meg, így limitált a jelentkezések elfogadása, a résztvevők pedig államilag elismert képesítést kapnak. Az oktatások délutánonként, esténként voltak, hiszen a tanulók zöme dolgozik, munkaidő után jönnek az órákra.

Az intézményben próbálják úgy elindítani a képzéseket, hogy előtte felmérik, lesz-e elég jelentkező, el tudnának-e vele helyezkedni a diákok - így hirdették meg a lakberendező szakot, ami sikeresnek bizonyult.

Takács Viktória egyébként a csanádpalotai általános iskola titkárságán dolgozik, ide járt középiskolába, majd pénzügyi-számviteli ügyintéző végzettséget is itt szerzett, most pedig egy volt tanára hívta fel a figyelmét erre az új szakra. Bár nem tervez ebben a szakmában elhelyezkedni, de hasznos tudást kapott elmondása szerint. Közölte, a saját életébe bele tudja illeszteni, most pont akad a környezetében olyan házvásárlás előtt álló barátja, akinek már felajánlotta a segítségét.

Szabó Éva Györgyi a képi ábrázolást tanítja, a képzés egyébként építészeti, művészettörténeti, rajzos háttérrel bír. Elmondta, a tanulók a lakberendezéssel kapcsolatos speciális feladatokat, így a gépészetet is megtanulják. Úgy véli, nem csak Makó, hanem a környék öszes ilyen irányú igényét ki tudják elégíteni a most végző diákok.

A HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégiumban tíz ágazatban 15 féle szakmát oktatnak, ezek OKJ és új szakképzési rendszer szerinti szakmák.

Fotó: a szerző felvétele.