Tűzgyűrű tanösvény, Badacsony

Az önmagába visszatérő tanösvény közel 4 km hosszú, kétnyelvű ismertetőtáblákkal ellátott, és a vulkáni hegyek geológiai és tájhasználati módjait ismerteti. Utunk során tanulmányozhatjuk az egykori bányafalakat, a feltáruló földtani látványosságok bemutatják számunkra az egykori földtörténeti események egy-egy pillanatát. Az ösvény vezetés nélkül, szabadon látogatható, de szakvezetést is igényelhetünk.

Megközelíthető: a Badacsony-hegy déli oldalán a Kisfaludy-ház felől. (Badacsony, Kisfaludy S. u. 28., Kisfaludy-ház Étterem parkolója)

A tanösvényhez szorosan kapcsolódó Kankalin-füzetekben többek között a fenti témaköröket is érintő, játékos természetismereti és kultúrtörténeti kérdéssorral találkozhatunk, így szórakozva ismerhetjük meg természeti értékeinket. A füzet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyein kapható.

Bazaltorgonák tanösvény, Szent György-hegy

A közel 4 km hosszú, önmagába visszatérő tanösvény hét állomásból áll, magyar és német nyelvű ismertetőtáblákkal ellátott, és a legforgalmasabb, természeti értékekben leggazdagabb turistautakra illeszkedik.

Az első ismertető tábla a Szent György hegy földtörténetét mutatja be az érdeklődőknek. A hegy növényvilága és a "jégbarlang" állomásai után, a hegy legismertebb és legérdekesebb látnivalójánál, a bazaltorgonáknál vezet fel az út, a 414 méteres csúcsig.

A hegy tetején a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidéki tanúhegyektől a Somlóig tartó felejthetetlen panoráma tárul elénk.

A másfél óra alatt bejárható körút a terület védett állatvilágának megismertetésével végződik.

Megközelítés: a volt raposkai bányaudvarból indul az ajánlott nyomvonalú ösvény (megközelíthető Tapolca felől Raposkai elágazónál balra)

Többek közt a fenti témakört is érintő, játékos természetismereti és kultúrtörténeti kérdéssorral találkozhat a korábban már említett Kankalin-füzetekben.

Kamon-kő tanösvény, Szigliget

A Kamon-kő tanösvény nevét egy, a vulkanizmus emlékeit feltáró sziklavonulatról kapta. A túra a szigligeti templomtól indul, majd ugyanoda is érkezik, végig a kék „T” jelű útvonalat kell követni.

A tanösvény a Balaton-part egyik legszebb településének és környezetének értékeit ismerteti meg velünk. Összesen 9 ismertető tábla segítségével játhatjuk be a falu hangulatos utcáit, csodálhatjuk a népi építészetet és az Árpád-kori templomromot, de megismerkedhetünk a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetével is.

Az erdőbe érve olvashatunk a Balaton kialakulásáról, a terület növény- és állatvilágáról, és a geológiai múlt fontosabb történéseiről, az egykori tűzhányók világáról.

A tanösvény 6 km hosszú, a szintkülönbség 290 m. Ez a táv kényelmes tempóban (rövidebb pihenőkkel) 2,5-3 óra alatt megtehető. Megközelítés: Kisfaludy u. parkolótól.

Fotó: freepik.com