Oroszország jelenleg éppen olyan viselkedést mutat, mint amilyen Németországé volt 1941-ig. Az átalakulásához veszítenie kell az ukránok elleni háborúban

- véli Timothy Snyder. A Yale Egyetem professzora, a bécsi Humántudományi Intézet állandó munkatársa tételesen írja le, miből vonja le a következtetéseit - írta meg a euronews.com. A professzor szerint a németek belesétálnak Moszkva csapdájába, mert úgy tűnik, azt hiszik, elég csupán gazdasági kapcsolatokat ápolni az oroszokkal. Snyder azt állítja, hogy

akár egyetértünk abban, hogy Oroszország fasiszta, akár nem, egy illegális agressziós háborúval állunk szemben, amely dokumentált, és valóban borzalmas méretű atrocitásokkal jár.

Véleménye szerint nincs okunk attól tartani, hogy az oroszok atomháborút robbantanának ki, inkább megfélemlítés, rettenetben tartás a céljuk a nukleáris fegyverekkel, semmint azok használata.

Snyder magyarul is olvasható könyvében - amelynek címe: A szabadság felszámolása - arról ír, hogy Putyin kormánya éppen olyan retorikát használ, mint amilyenek a fasiszták eszméi voltak. Ő ezt a „skizofasizmus” kifejezéssel illeti. Még 2022-es év elején, a háború kitörése előtt így nyilatkozott:

„A fasiszta eszmék egy olyan történelmi pillanatban jelentek meg Oroszországban – három nemzedékkel a második világháború után –, amikor az oroszok számára elképzelhetetlen volt, hogy fasisztának tartsák magukat. A szovjet oktatásban a háború antifasiszta harc volt, ahol az oroszok a jó, az ellenség, a fasiszták pedig a rossz oldalon álltak. Ezzel szemben megjelent egy dolog, amit könyvemben »skizofasizmusnak« kereszteltem el, amikor olyan emberek, akik maguk egyértelműen fasiszták, másokat hívnak annak.” 

A legjobb, legvitatottabb tudós

A Euronews idézi a Spiegel német lapot, amely orgánum Snyder professzort az ukrán történelem nemcsak legjobb, de legmegosztóbb szakértőjeként jellemez, aki egyben a legvitatottabb tudós is. Snyder úgy gondolja, hogy egy év után kijelenthető:

Moszkva azt a látszatot akarja kelteni, hogy ő ártatlan.

Bármilyen lépést is tesz, az indokolt, hiszen ő áldozat. Az ártatlanság kultuszának megépítésével az oroszok arra is rájátszanak, hogy a németek agresszor szerepben érezhessék magukat, ha komolyabb segítségnyújtásban gondolkoznak az ukránok számára. Putyin merész állítása arra szolgált, hogy a németeket semlegesítse, immobilizálja azzal, hogy vitára kényszeríti őket. Márpedig a németek belementek a párbeszédbe – Putyin feltételei szerint - idézte a professzor fejtegetését a Euronews.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com