Szita Károly sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy idén 2,3 milliárd forintot költenek a Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum, a KSZC Lamping József Technikum és Szakképző Iskola, a levéltár, valamint a Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár korszerűsítésére.

A fejlesztés az ingatlanok hőszigetelését, nyílászárók cseréjét, a fűtési rendszer és a világítás megújítását foglalja magában

- tette hozzá. A településvezető szólt arról is, hogy további egymilliárd forintot fordítanak a közvilágítás, a Virágfürdő, a sportcsarnok korszerűsítésére.

A munkálatoktól a fűtési és a villamosenergia-költség jelentős csökkenését várják

- jelentette ki. A politikus kitért arra is, hogy őszre elkészül a városi zöldfűtőmű, amely a földgázt kiváltva faapríték felhasználásával biztosítja a hőenergiát és a meleg vizet a távfűtött épületekben.

Szita Károly emlékeztetett: Kaposvár évekkel ezelőtt célul tűzte ki, hogy kiszolgáltatottságát mérsékelve 2030-ra a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget éri el, az ehhez kapcsolódó projektek felgyorsítását az orosz-ukrán háborúval összefüggésben az "egekbe szökő villamosenergia- és gázárak" tették szükségessé.

Kaposvár idén a tavalyinál 3 milliárd forinttal kénytelen többet költeni intézményei fűtésére és világítására - mutatott rá a polgármester az MTI közleményében.

A frisshirek.hu kérdésére Pintér Attila a városi közgyűlési ellenzéki tagja elmondta, hogy a korszerűsítések szükségessége kapcsán nem volt vita a testületben. Ellenzéki képviselőként is támogatnak minden olyan beruházást, ami a város energiafüggetlenségét és fenntarthatóságát növeli. Különösen úgy, hogy ezek a fejlesztések pályázati pénzekből valósulnak meg, így kevésbé terhelik a város költségvetését.

Fotó: Facebook / Szita Károly