Egy szántó közepére építettek kézilabdapályát Kozármislenyben - derül ki az Átlátszó cikkéből, amely a „Jóvanazúgy!” facebook-csoport egyik fotójára lett figyelmes. A sportpálya valószínűleg nem éppen azért épült, hogy a közelben élő lakosok használják, hiszen több száz méterre a házaktól, tényleg a semmi, azaz a szántóföld közepén jelölték ki a helyét.

Kozármisleny 7000 fős lakosú községe Pécs közelében van, és az újdonsült kézilabdapályát a Magyar Kézilabda Szövetségnek köszönheti.

Még az önkormányzat egy 2022-es júniusi jegyzőkönyve említi, hogy a község pályázik a Magyar Kézilabda Szövetség az „országos tornaterem felújítási programján” belül egy kültéren felépítendő kézilabdapályára is.

Minden képviselő megszavazta a helyszínt

Egy éven keresztül ingyenes használatot élvezhet a szövetség vagy az a kézilabda egyesület, amelyet ő jelöl, ki - derül ki az önkormányzat döntése a jegyzőkönyvből. Azt is megtudhatjuk a dokumentumból, hogy egyhangú döntés született a témában, egyetlen képviselő sem szavazott ellene, de még tartózkodás sem született azzal kapcsolatban, hogy a szántóföld közepén legyen a kézilabda-pályája Kozármislenynek.

Kozármisleny honlapján rá is bukkantak egy tavaly júniusi testületi ülés jegyzőkönyvére a lap munkatársai, amelyből olyan részletek derültek ki, mint pl. a Magyar Kézilabda Szövetség „országos tornaterem felújítási programja” keretében adnak be pályázatot kültéri kézilabdapálya kialakítására.

Az önkormányzat azt is vállalta, hogy „legalább 366 napra szóló térítésmentes használati jogot” biztosít az MKSZ-nek, illetve az általa kijelölt kézilabda egyesületnek. A képviselők ellenszavazat nélkül fogadták el az előterjesztést, és a jegyzőkönyv tanúsága szerint senkinek nem volt kifogása a helyszín ellen sem. 

Valószínűleg nincs még egy olyan település, amelynek sportpályájához sem mosdó, se öltöző nem tartozik, és semmilyen épület sincs körülötte, de még gyalogosoknak járdát, vagy gépjárművel érkezőknek parkolót sem találni közel s távol.

Ugyanakkor megéri bemenni a szántóföld közepére, mert szép kilátás nyílik a pécsiek egyik jelképére, a TV-toronyra.

Kilencven millióba került

A polgármester egy régebbi facebook-bejegyzéséből megtudhatjuk, hogy a különösen egyedi helyen létesült kézilabdapálya bruttó 90 millió forintos beruházása Kozármislenynek, ezt a pénzt a Magyar Kézilabda Szövetség állta.

Biró Károly a hozzá intézett újságírói kérdésre így válaszolt:

„Ha az öltözőket építettük meg volna először, akkor az lett volna a baj”.

De azt is elmondta, hogy természetesen a pálya még nincs készen, a tervek szerint tavasszal már befejezik a munkálatokat, és bővíteni fogják a területet körülötte.

Az a cél, hogy ne csak parkolók és öltözők, de teniszpályák is legyenek a kézilabda pálya mellett, sőt, egy egész sportkomplexum létrehozásán gondolkodnak.

„A már meglévő lakóházak közé nem akartunk pályát tenni, hogy ne zavarjuk az ott élők nyugalmát, ezért kerestünk egy külső területet. A törvény lehetőséget ad rá, hogy a sportcélú beruházáshoz kivonjuk az érintett termőföldet a művelésből, így nem volt akadálya a szántó beépítésének.”

– magyarázta a polgármester.

Fotó: Bíró Károly Facebook-oldala