A Facebookon kering napok óta egy fotó, amely szerint a barcsi Coop boltban már 3000 forint fölött van a paradicsom, és 4000 forint fölött a TV paprika kilója.

A tavalyi aszályos nyár alapból nem kedvezett a magyar mezőgazdaságnak, de a rekord magas infláció, a megroggyant forint árfolyam sem kedvezett éppen az élelmiszerárak alakulásának.

Az árak emelkedéséhez az is hozzájárul, hogy az eddigi 27 százalékos ÁFA mellé, a kormány kivetett egy 4,1 százalékos kiskereskedelmi különadót, amit persze továbbhárítottak a lakosságra. Így az élelmiszereken már több mint 30 százalékos adótartalom van.

Az ársapka bevezetése komoly vitát váltott ki a közgazdászok között is, de abban nagyjából egyetértés van, hogy nem az alapvető élelmiszerek árának maximalizálása okozta a magas inflációt, hanem annak szabályozatlansága.

Miklós László baloldali közgazdász pedig egyenesen odáig ment, hogy a KlikkTV Mélyvíz című műsorában kimondta:

Nem nyolc termék ársapkája okozza az inflációt, hanem az, hogy azokon az élelmiszereken hozzák be a veszteséget, amiket sokan sokszor vesznek, nem véletlenül nőtt a kenyér ára 80 százalékkal, mert azt minden nap veszik az emberek.

Jelenleg a kormány éppen az ársapka kivezetésén dolgozik, az MSZP viszont éppen a kötöttáras termékek palettájának bővítését, és az alapvető élelmiszerek ÁFA-jának 0-ra csökkentését szorgalmazza.

Hogy hol az igazság, azon még a közgazdászok is vitatkoznak, annyi bizonyos, hogy mint a barcsi példa is mutatja, a kisnyugdíjasoknak mostanában nem nagyon lesz lehetősége friss paradicsomot vagy paprikát vásárolni.

Fotó: Károlyi Beatrix