Törökország mellett Magyarország az egyetlen olyan ország, amely még nem szavazta meg a finn és svéd NATO-csatlakozást. A ratifikációt több mint hét hónapja halogatjuk, és legutóbb Kocsis Máté arról beszélt, hiába kérte Orbán Viktor a Fidesz-KDNP frakcióit, hogy szavazzák meg a csatlakozást, többen elégedetlenkedtek. Szerdán az országgyűlésben órákon keresztül pro és kontra érvek hangzottak el a csatlakozással kapcsolatban, melyről a Frisshirek.hu oldala is beszámolt.

"A finn és svéd NATO-csatlakozáshoz meg fogjuk adni a támogatásunkat, de ezt meg kell előznie a vitarendezésnek, éppen ennek érdekében látogat parlamenti delegáció jövő héten a két országba" - áll a Fidesz-frakció közleményében.

A Fidesz vizsgálóbizottsága négy főből fog állni, és ezt eddig is lehetett tudni, hogy tagja lesz Hende Csaba volt honvédelmi miniszter és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának vezetője is.

Most az is kiderült, hogy ki lesz a másik két tag. A Hvg.hu-nak Vajna Márton, a Fidesz EP-delegációjának titkára elmondta, Győri Enikő és Schaller Baross Ernő csatlakozik még a küldöttséghez. Épp akkor utaznak majd Svédországba, amikor Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is ott lesz, írta meg a Frisshirek.hu.