Környezettudatos vásárlás, életmód, étkezés, magatartás után itt van a környezettudatos építkezés gondolata!

Köztudottan nagyobb a meleg (nyáron a kánikula, hőség) azokon a helyeken, ahol több házat építettek sűrűn, egymás közvetlen közelébe. A fokozott forróság a tetőkön szinte elviselhetetlen, és eddig nem volt megoldás arra, miként lehetne a szigetelésüket hatékonnyá tenni.

Vannak azonban olyan, fehér színű, kerámia cserepek, amelyek felrakásával energiahatékony épületet alakíthatunk ki. Különösen a nagyvárosok innovációjában lehet fontos szerepe az újfajta tetőcserépnek, de a családi házas övezetben is rendkívül hatékony lehet a használata. Azokon a helyeken különösen van létjogosultsága az alkalmazásának, ahol fokozott a túlmelegedés lehetősége/veszélye- tudatta közleményében a Wienerberger Zrt.

 

A nyári hőségben mind az aszfalt, mind maguk az épületek rengeteg hőt nyelnek el, elviselhetetlenné téve embernek, állatnak, növénynek a magas hőmérsékletet. Ausztrál kutatók által végzett felmérés alátámasztja, hogy

a kialakult hőszigetek az épületek áramfogyasztására jelentős mértékben hatnak,

gondoljunk csak a kánikula alatt szinte folyamatosan használatos légkondikra. Ezeknek a készülékeknek az állandó működtetésével arányosan nő az üvegházhatású gázok mennyiségének kibocsátása is. Ez pedig a klímavédelem szempontjából kifejezetten nem kívánatos.

Vannak olyan „házi” megoldások, amelyekkel ellensúlyozható a hőségérzet: mint például a tetőn kialakított- vagy függőkertek, a minél több zöldfelület létrehozása, illetve most már a fehér színű cserepek is.

Nemcsak a szín a lényeg

Nagy Zsolt István, a a Wienerberger zRt. marketingvezetője. így nyilatkozott:

„Számos országban kísérleteznek, hogyan lehet csökkenteni a városi hőszigetek kialakulását világos felületek segítségével. Hiszünk abban, hogy a fenntartható megoldások lehetnek szépek, ha hozzáértő kezekbe kerülnek. Ez a kezdeményezés kiváló lehetőség volt arra, hogy megmutassuk a hazai szakma kreativitását, és a világos felületek tetőn és homlokzaton való megjelenítésében rejlő lehetőségeket kerámia tetőcseréppel”

A fehér cserepek nem pusztán attól hatékonyak, mert fehérek, hanem jóval magasabb hővisszaverő képességgel rendelkeznek a hagyományos társaikhoz képest. Mutatósak és hasznosak, így különösen a nagyvárosi épületkomplexumok energiahatékonyságában lehet jelentős szerepük, valamint a környezeti hatásuk miatt a zöld gondolkodás újabb, jelentős lépcsőfokai is egyben.

A fotók alapján látható, hogy dizájnban miként mutatnak ezek a fehér színű kerámiacserepek, hasznosságukat pedig a gyakorlat tudja igazolni.

További képek ezen az oldalon tekinthetőek meg.

Fotók: wienerberger.hu