A lap birtokába jutott az Európai Parlament (EP) Innovációs és Technológiai Támogatási Főigazgatósága által ellenjegyzett levél, amelyben mind a 705 (köztük a 21 magyar) EP-képviselőnek írtak a TikTok közösségi média applikáció ügyében.

A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy kiberbiztonsági aggályok merültek fel a kínai platformmal kapcsolatban,

amely leginkább az adatvédelmet és a harmadik felek által végzett adatgyűjtést érinti. A kockázatokat kellően komolyan vették, ezért

az Európai Parlament elnöke úgy határozott, hogy az EP eszközeiről letiltják a TikTok-ot.

Robert Metsola, főtitkára, más intézményekkel közösen arról állapodtak meg, hogy a kínai közösségi médiaplatformot tilos lesz telepíteni számítógépre, mobilra és táblagépre az intézmények eszközein, továbbá ha már esetleg letöltötték azt, akkor le kell majd törölni. A határozat március 20-tól lép érvénybe, onnantól kezdve a TikTok webes hozzáférése is blokkolva lesz az érintett eszközökön. Azt természetesen az EP nem tudja megakadályozni, hogy

a politikusok és a titkárságok munkatársai magánéletükben és magáneszközeiken használják az alkalmazásért, mégis azt javasolják, hogy lehetőleg tartózkodjonak tőle.

A frisshirek.hu-n korábban már írtunk arról, hogy Consumer Choice Center lobbiszervezet magyar vezetője, Kész Zoltán egy nyilatkozatban a TikTok használatának veszélyeire hívta fel az Európai Unió testületeinek figyelmét, és arra bátorította a döntéshozókat, hogy lépjenek, "mielőtt túl késő volna".

A kiemelt kép illusztráció, forrása: unsplash.com