Ahogyan arról kedden beszámoltunk, az autós demonstráció után pénteken a Szinva teraszon folytatódott a pedagógusok tüntetése. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Akciószövetség a Szolidaritás napja után rendhagyó társadalomismeret órára hívták a diákokat és a szülőket, nagyszülőket. Az eseményen egy-egy diák, jogász, mozgalmár, és egy szakszervezetis kereste a választ arra, hogy milyen a mai Magyarország, mit biztosít a benne élőknek, és hogy mire lenne valóban szükségük.

A rendhagyó tanórát Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja vezette, aki elmondta, bár a pedagógusok tiltakoznak, de az egész humán szféra válságban van.

Szeretnénk, ha minél többen tettekkel is kifejeznék azt, ha valami nem tetszik. Mi most ezt tesszük

– hangsúlyozta.

Merucza Tibor Alex, az ADOM Diákmozgalom helyi koordinátora és szóvivője úgy fogalmazott, sok probléma van a jogállamisággal, a fékek és ellensúlyok rendszerével, hiába küzdenek a diákközpontú, esélyteremtő és érdekérvényesítő oktatásért, ráadásul nem kommunikál a diákokkal a kormányzat.

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza kijelentette hazánkban jelenleg nincs jogállamiság és jogbiztonság, így aztán „szabadság sincsen", és ezért hiányzik az állam felé tanúsított bizalom.

A hatalmon lévők önkényének vagyunk kiszolgáltatva és, az orvosi ló az a rendeletet, amivel nemrégiben a kormány felülírta a pedagógusok rendkívüli felmentésének szabályait. Ez bosszú jogalkotás volt, egy válasz, megtorlás az egyre terjedő polgári engedetlenségi akciókra

– mondta a jogász

A rendeletet az esemény résztvevői megkapták a helyszínen, ahol tiltakozásuk jeléül többen csónakot hajtogattak belőle, és a Szinva vizére bízták a sorsát. Szűcs Tamás pedig inkább elégette a nyomtatványt.

Pilz Olivér, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára úgy fogalmazott, 2010 óta szisztematikusan építették le a demokráciát hazánkban, a végrehajtó hatalom, a kormány pedig "elhatalmasodott" a többi ág fölött.

Ezért vannak a civil szervezetek, hogy próbáljunk valamit tenni, legyen valamilyen ellenőrzési rendszer. Ezen vagyok a Tanítanék Mozgalomban, sokaknak felnyitottuk a szemét az oktatás problémáival kapcsolatban

- mondta.

Végül a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) miskolci titkára szólt. Béres Ildikó azt mondta, bár jó az együttműködés a szakszervezetek között, a kormány halogatja az érdemi tárgyalást. „Munkabékére" törekednek, ami azt jelenti, hogy küzdenek a munkakörülmények javításáért, a jobb bérekért, a nyugodt környezetért.

Az esemény végén átadták a Pedagógusok Méltóságáért oklevelet is, melyet idén Csabalik Zsuzsanna érdemelt ki. Tavaly egyébként Pilz Olivér kapta meg az elsőt.

Fotó: minap.hu