Emlékeznek arra, amikor 2021 végén Magyarország pekingi nagykövete említést tett arról, hogy hazája büszke arra, hogy a kínai vállalatok belépési pontjaként szolgálhat az Európai Unió területén?

- kezdi Kész Zoltán, korábbi országgyűlési képviselő elemző írását a Consumer Choice Center lobbiszervezet honlapján. A szervezet magyar vezetője felidézi, hogy akkoriban főképp a Fudan Egyetem budapesti campusa, a Belgrád-Budapest vasút, a lélegeztetőgép üzlet vagy a hazánkban megjelenő kínai high tech cégek jutottak az emberek eszébe erről a kijelentésről.

Most azonban új eleme lett a kínaiak magyarországi térnyerésének:
a Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL) nevű kínai cég magyarországi 8 milliárd dollár értékű beruházása.

Kész Zoltán kiemeli, hogy ez a projekt nem pusztán környezetvédelmi veszélyeket rejt, és idézi a megfigyelési kérdésekkel foglalkozó szakportál, az Intelligence Online megállapítását, amely szerint

a debreceni gyár a Kínai Kommunista Párt geopolitikai érdekeit szolgálja.

A beruházás pártellenőrzés alatt valósulna meg, és az azt érintő legfontosabb döntéseket a kínai és a magyar vezetés hozza meg együttesen. A CATL más kínai cégekhez hasonlóan az európai piacok meghódítására tör, véli a Consumer Choice Center. A szervezet TikTok-kal kapcsolatos állásfoglalásáról a frisshirek.hu-n is írtunk.

A tekintélyes, a szabad piaccal foglalkozó nemzetközi lobbiszervezet már nem először kongatja a harangot a túlzott kínai jelenléttel kapcsolatban Európában, és most is arra hívják fel az európai döntéshozók figyelmét, hogy

ameddig a Kínai Kommunista Párt szerepet vállal a „privát” üzleti vállalkozásokban, addig ezeknek nem lenne szabad teret biztosítani az európai kereskedelemben.

Zéró toleranciát kell hirdetni a szervezet szerint az EU vezetőinek azzal kapcsolatban, hogy az európai polgárok kényes adatai a Kínai Kommunista Párt birtokába kerüljenek - zárta határozott írását a szervezet nevében Kész Zoltán.

A kiemelt kép forrása: a debreceni MSZP Facebook-oldala, a képen a CATL elleni tüntetés látható