Az elsőrendű vádlottat emberölés, a másodrendűt felbujtóként elkövetett emberölés, a harmadrendűt pedig bűnsegédként elkövetett emberölés

bűntettében mondta ki bűnösnek kedden a Fővárosi Törvényszék, továbbá mindhármuk bűnösségét megállapította társtettesként, csoportosan elkövetett kifosztás bűntettében is.

A gyilkosság hátterében adósság áll:

az ítélet szerint az áldozat tízmillió forintot adott kölcsön a másodrendű vádlottnak, amelyet az később többszöri kérésre sem fizetett vissza. A gyilkosságot a kölcsönt kérő, másodrendű vádlott tervelte ki, az első és a harmadrendű vádlott pedig vállalkozott a részvételre, s el is kezdték megszervezni a bűntett végrehajtását. Az ítéleteket kiváltó történteket a bíróság a következőképpen foglalta össze: 2019. május 6-án kora délután a másodrendű terhelt előbb a sértettet, majd az elsőrendű vádlottat vette fel az autójába.

A Szentendrére vezető út alatt a hátsó ülésen helyet foglaló elsőrendű vádlott megfojtotta a sértettet,
majd annak holttestét egy korábban már kiásott gödörbe temették

- számolt be a részletekről a Fővárosi Törvényszék, hozzátéve: a vádlottak egymás között szétosztották a sértettnél lévő értékeket. A bíróság megállapítása szerint a vádlottak fokozottan veszélyesek a társadalomra. Kitértek arra, hogy

az áldozat jó ismerősi-üzleti kapcsolatban volt az feltételezett gyilkosokkal szemben, ezért fel sem merült benne, hogy az életére törhetnek.
Az elsőrendű vádlott - mondhatni - kivégezte a sértettet, lehetőséget sem adva a védekezésre. A vádlottak hideg vérrel, teljes érzelmi és erkölcsi közönnyel szervezték meg és vitték véghez a cselekményt

- mutatott rá a bíróság, amely szóbeli indokolásában azt külön is hangsúlyozta, hogy

dermesztően és sokkolóan hatott az eljárás résztvevőire a vádlottak közönyös hozzáállása.

A szakértők megállapítása szerint gyakorlatilag jópofa csínytevésént kezelték a történteket, tervezték meg és vitték véghez cselekményüket, majd élték tovább az életüket, mintha mi sem történt volna - jegyezték meg. Részletekbe menően az ítéletek a következők:

  • az elsőrendű vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre,
  • a másodrendűt 19 év,
  • a harmadrendűt pedig 11 év szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélte a törvényszék.

Mindhárom esetben fegyház, azaz a legsúlyosabb a szabadságvesztés kategóriája. Az ítélet elleni fellebbezések folytán az eljárás másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.