A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint fakidőlések, ágleszakadások veszélye miatt volt érvényben a január 21-22-i hétvégén útzár a kékestetői bekötőúton, a közlekedőket rendőrök, a gyöngyösi városrendészet munkatársai és a karácsondi, gyöngyösi, nagyrédei, mátrafüredi polgárőr szervezetek önkéntesei irányították. Torlódás alakult ki Galyatetőnél, a Bükkben pedig a Szalajka-völgyből az Olasz-kapuhoz vezető utat kellett a gépkocsiforgalom elől lezárni. Vármegyénk tűzoltóit főként szombaton riasztották veszélyes fák és faágak miatt. 

A Heves Vármegyei Területi Védelmi Bizottság szűk körű, csütörtöki egyeztetésén elhangzott:

komolyabb baleset és fennakadás nem volt, köszönhetően a kirándulók belátásának, körültekintésének és a szolgálatot teljesítő közreműködőknek.

Nagy volt a forgalom a Mátrában és a Bükkben, de a túrázók jellemzően elkerülték a zárt erdőterületeket, mentésre nem volt a hétvégén szükség. 

A következő, január 28-29-i hétvégén jelentős csapadékra nem kell számítani, így a rendőrség, a közút, a katasztrófavédelem és az Egererdő részvételével tartott megbeszélésen a résztvevők egyetértettek abban, hogy útzárra nincs szükség, ugyanakkor a forgalmas pontokon, parkolóknál a rendőrség és a polgárőrök továbbra is segítik a közlekedőket. 

Szombaton rendezik a Téli Mátra teljesítménytúrát és kinyitott a mátraszentistváni sípark is, így ismét jelentős turistaforgalomra kell számítani a Felső-Mátrában.

A balesetek elkerülése érdekében a védelmi bizottság társszervei kérik az ide látogatókat, legyenek körültekintőek, utazásukhoz pedig vegyék igénybe a tömegközlekedési eszközöket.

A Heves Vármegyei katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a Mátrába személygépkocsival érkezőktől, hogy a kijelölt parkolókat használják várakozásra, és ne akadályozzák a síkosságmentesítési munkáihoz szükséges gépek mozgását a közút melletti szabálytalan parkolással.

Fotó: Illusztráció, idokep.hu