A Megoldás Mozgalom elnöke, Huszár Viktor és dr. Ligetvári Ferenc professzor, korábbi környezetvédelmi miniszter a legutóbbi Megoldás Mozgalom által készített youtube podcastban szorgalmazták, hogy 32 év után végre ismerje fel a kormány, hogy a szennyvízhasznosítás újragondolásával milliárdokat lehet megspórolni és rezsit is lehet csökkenteni.

Úgy tűnik,

a Mozgalom javaslatának hatására is, a kormány most lépett. Egy friss kormányrendelet ugyanis módosította a szennyvizek és szennyvíziszapok felhasználásának feltételeit. A kormányrendelet módosításával lehetővé válik, hogy a településeken megtisztított szennyvizeket, és az abból visszanyert vízzel, iparinövények, energianövények és vetőmag kultúrák öntözhetőek. Fontos, hogy továbbra sem lehet öntözni majd a tisztított szennyvízzel olyan mezőgazdasági terményt, amelyeket fogyasztás céljára használunk.

A Megoldás Mozgalom számításai szerint

a szennyvíz ilyesfajta felhasználása több ezer milliárd forint megtakarítást jelent az állami költségvetésnek.

Minden országnak hatalmas energiaköltségeket okoz, hogy a szennyvízből kivonják a káros, ember által szintetizált anyagokat, a xenobiotikumokat. Ezek a költségek megspórolhatóak lennének, ha a szennyvizet a mezőgazdaságban – a megfelelő körülmények között – újrahasznosítanák. A folyamattal minimálisra lehetne csökkenteni a szükséges műtrágya mennyiségét, így a műtrágya előállításán is lehetne spórolni. Az egekbe szökött gázárak miatt, a műtrágyát előállítani csak igen magas költségekkel lehet, a szennyvíz újrahasznosításával viszont ez is megspórolható lenne - foglalta össze közleményében a podcastban elhangzottakat a Megoldás Mozgalom.

A teljes beszélgetés, illetve további információk a szennyvízhasznosítás újragondolásáról a MEMO youtube csatornáján megtekinthető.

Fotó: Fővárosi Csatornázási Művek weboldala