Leszögezte, hogy a magyar légierő és légvédelem már a háború kitörése óta, lassan egy éve készültségi állapotban van. 

Magyarországon van 12 Leopard, valószínűleg ezt már nem kell bemutatni a hírolvasók előtt, hiszen éppen a napokban engedélyezte Németország, hogy bármelyik ország küldhessen ilyet, sőt maguk is megteszik, az ukránok felfegyverzésére.

A honvédelmi miniszter hozzátette, hogy ennek még modernebb, továbbfejlesztett változatából pedig 45 darab érkezik a következő években, tehát a harckocsiképességünk jelentős lesz, és ezzel is visszaépül egy, a 2010-es évek elejére egy teljesen leépített képesség - mondta el Szalay-Bobrovniczky Kristóf a honvédelmi fejlesztésekkel kapcsolatban.

A leépítésekkel kapcsolatban is kérdezték a minisztert, hogy mostantól a 25 év tényleges szolgálati idő és a 45 éves életkor mint kilépési pont a rendszer része marad, vagy ez egy egyszeri fiatalítás? Válaszában ezt egyszeri fiatalításnak nevezte, és leszögezte, hogy a tervek szerint a jövőben ennek előre láthatóan és mindenki számára világos szabályozók mentén kell megtörténnie. Fontosnak tartja, hogy a katonaságra mindenki úgy gondoljon, hogy ez egy kiszámítható életpálya-modell. Bár egyébként enélkül is tudta bárki, hogy nem mindenkiből lesz Napóleon, de most egy teljesen nyilvánvaló módon fogjuk tudni lehetővé tenni számukra, hogy bizonyos pontokon ki tudnak lépni.

Saját magunk biztonsága a saját kezünkben van

- fontosnak tartotta kiemelni a honvédelmi miniszter. Sőt azt is leszögezte, hogy érdemes észrevennünk, hogy

ha mi nem tesszük magunkat alkalmassá arra, hogy legalábbis elegendő elrettentő erőt mutassunk kifelé ahhoz, hogy senkinek soha eszébe se jusson Magyarország felé fordulni, akkor azt helyettünk nem fogja elvégezni más.

Természetesen a NATO érdemeit elismeri, azt is, hogy ez egyféle biztonsági garancia, de hangsúlyozta, hogy mellette szükség van hazánknak erős, magabiztos, jól felfegyverzett és kiképzett, magas harci morállal rendelkező csapatokra is. Ha nem végezzük el házi feladatunkat, akár megvehetjük a világ összes harckocsiját, drónját, ágyúját és egyéb eszközét, mit sem ér, ha a magyar fiatal nem elkötelezetten és bátran áll ezek mögé és nem kész a hazája védelmére lelkileg. Ezért kell minél többet elmondani, hogy

a magyar katonanemzet, mert eddig is és most is a saját védelmünk a saját kezünkben van.

Magyarország egy a vaskupola logikájára épülő, annak elemeit használó védelmi rendszert épít ki. Már érkeznek azok a radarok, amelyek a meglévő radarállományunk kiegészítésével és a szintén beérkező, egyébként NASAMS gyártmányú úgynevezett Amran rakétákat használó légvédelmi rakétarendszer, sőt jövőre használatra késznek kell lennie.