Borrell az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón elmondta: a támogatás jóváhagyása által az európai békefenntartási mechanizmus keretében nyújtott teljes katonai segítségnyújtás 3,6 milliárd euróra emelkedik. Leszögezte:

Ukrajnának meg kell nyernie ezt a háborút, és ezt a célt az EU lehető legerősebben támogatni fogja.
"Oroszország a háborúzás és a nemzetközi jog megsértésnek oldalán áll, Ukrajna pedig a béke mellett és kezdeményező szerepet vállal e tekintetben. Nem tapasztalunk valódi hajlandóságot Moszkva részéről az igazságos és fenntartható béke megteremtésére"

- jelentette ki Borrell.

Azt is elmondta, hogy az EU már dolgozik az ENSZ-szel közösen a háborús bűnökért való felelősségre vonás mechanizmusain és az együttműködés középpontjában a Nemzetközi Büntetőbíróság kulcsfontosságú szerepének megőrzése áll. Felhívta a figyelmet, hogy az uniós tagállamok az elszámoltatás első lépéseként nagymértékben támogatják nemzetközi ügyészség létrehozását Hágában.

Borrell kitért az orosz földgázra és kőolajra vonatkozó uniós szankciókra is. Véleménye szerint "nagy csapást jelent az ország pénzügyi stabilitására", hogy az orosz olajat hordónként 40 euróért, áron alul, közel 50 százalékos kedvezménnyel adják el, főként Indiának és Kínának.

Azt is mondta, hogy

Németország nem blokkolja a Leopard harckocsik Ukrajnába küldését.

Szijjártó: újabb szankciók és fegyverszállítások helyett az ukrajnai béketeremtésre kellene fókuszálni

Az 500 milliós támogatással kapcsolatban a nap folyamán megszólalt Szijjártó Péter is. A magyar külügyminiszter azt mondta, hogy a magyar kormány nem tartja jó ötletnek, de támogatja az ukrán fegyverszállítások fokozását.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-s külügyi tanácsülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az Európai Bizottság már dolgozik az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomagon, és a javaslat előrehaladott állapotban van, azt a tagállamok többsége is támogatja.

Kiemelte, hogy a találkozó elején bejelentkezett az ukrán diplomácia vezetője is, aki az orosz nukleáris szektor szankcionálására szólított fel, és ennek az EU-n belül is van bizonyos támogatottsága.

"Mi, magyarok alapvetően vitatjuk a szankciók eredményességét. Ha a szankcióknak az volt az eredeti célja, hogy megállítsuk a háborút, akkor az elmúlt lassan egy év világos bizonyítéka volt annak, hogy ez sikertelen kísérlet volt. A szankciók zsákutcába vitték az Európai Uniót, a szankciók nagyobb károkat okoznak nekünk, mint az oroszoknak" - közölte.

Majd elmondta, hogy Magyarország energiaellátása szempontjából az atomenergia nélkülözhetetlen, a paksi blokkok az ország villamos energiatermelésének harmadát biztosítják, a bővítésről pedig kilenc évvel ezelőtt írták alá a szerződéseket.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján jól látható, hogy az az ország van biztonságban az energiaellátás szempontjából, amely a maga által elfogyasztott energia jelentős részét maga elő tudja állítani.

"Teljesen evidens és senki számára nem okoz meglepetést, hogy Magyarország nem fog támogatni semmi olyan intézkedést, amely az Oroszországgal való nukleáris együttműködést bármilyen módon korlátozná" - szögezte le.

"A nemzeti energiaellátás tekintetében nincsen kompromisszum" - tette hozzá.

Majd aláhúzta: "Magyarország továbbra is a béke pártján áll, és jó lenne, ha az Európai Unió nem rohanna tovább befele abba a zsákutcába, amibe belefordult akkor, amikor elkezdte a szankciós politikát végrehajtani".

A miniszter végül újságírói kérdésekre válaszolva hazugságnak nevezte az ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására szánt EU-források magyar vétójáról szóló híreszteléseket.

Valamint kiemelte, hogy az Oroszországgal szemben elrendelt szankciókról folyamatos konzultáció, felülvizsgálat zajlik. Ennek kapcsán pedig fontosnak minősítette az európai hitelesség szempontjából, hogy olyan személyek ne szerepeljenek a szankciós listákon, akik esetében ennek nincsenek jogi vagy tartalmi okai - foglalta össze az MTI.

Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ