A hadipari fejlesztések a fiatalok technikai tudását és képességeit igénylik – ezzel magyarázta a Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azt, hogy megkönnyítették a katonák felmentését a szolgálati viszonyból - írta meg a Frisshirek.hu.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, egy keddi rendelet alapján elküldhetik a hadseregtől azt, aki elmúlt 45 éves, és legalább 25 évet töltött tényleges szolgálati viszonyban. Ez esetben a nyugdíjáig hátralévő időben szolgálati juttatást kap.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjúben többek között arról beszélt, hogy a hadipari fejlesztések a fiatalok technikai tudását és képességeit igénylik.

Annak érdekében, hogy egy ilyen modern, high-tech haderőt építsünk, elengedhetetlennek tartjuk, hogy a Magyar Honvédség parancsnokságainál, annak alakulatainál, a Honvédelmi Minisztériumban és általában mindenhol, ahol katonák szolgálnak a felső és középvezetésben, egy új, a fiatalokra jellemzően dinamikus, fizikailag, szakmailag és erkölcsileg is példaértékű vezetői kultúrára törekedjünk.

A SZEMÉLYI DÖNTÉSEKET KÖRÜLTEKINTŐEN, SOK ESETBEN EGYÉNI MÉRLEGELÉS ALAPJÁN FOGJÁK MEGHOZNI.

A lap információi szerint van köztük több tábornok, illetve ezredesek, alezredesek is, és sokan vannak olyanok, akiket nemrég neveztek ki, most meg elküldik.

A lap ezzel kapcsolatos kérdésére a Honvédelmi Minisztériumtól nem érkezett még válasz. 

A Honvédszakszervezet viszont üdvözölte az új rendelkezést a fiatalításra vonatkozóan. Hozzátették, hogy eddig is lehetett volna élni a felmentéssel, de most új elemként üdvözlik azt, hogy életjáradékként fogható fel a járandóságok biztosítása. 

– Ez a fajta személyi változtatás nem újkeletű, hasonlóan jártak el a világ számos seregében, az Egyesült Államoktól egészen Csehországig. Ez nyilvánvalóan sokak önérzetét bántja, hiszen 25 év szolgálat után meg kell találniuk a helyüket a civil életben, muszáj új életpályát elkezdeniük. Ám a fiatalítás érdekében el kell tudni fogadni ezt a megoldást is

– egy biztosan tovább szolgáló tiszt mondta el a lapnak.

Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala