Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, egy keddi rendelet alapján elküldhetik a hadseregtől azt, aki elmúlt 45 éves, és legalább 25 évet töltött tényleges szolgálati viszonyban. Ez esetben a nyugdíjáig hátralévő időben szolgálati juttatást kap.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjúben többek között arról beszélt, hogy a hadipari fejlesztések a fiatalok technikai tudását és képességeit igénylik.

Annak érdekében, hogy egy ilyen modern, high-tech haderőt építsünk, elengedhetetlennek tartjuk, hogy a Magyar Honvédség parancsnokságainál, annak alakulatainál, a Honvédelmi Minisztériumban és általában mindenhol, ahol katonák szolgálnak a felső és középvezetésben, egy új, a fiatalokra jellemzően dinamikus, fizikailag, szakmailag és erkölcsileg is példaértékű vezetői kultúrára törekedjünk.

Bár a hvg.hu szemléje szerint Oroszország neve egyetlen egyszer sem szerepel az interjúban, a honvédelmi miniszter azt kijelentette, hogy nem lehet látni, mikor lesz vége „a szomszédban dúló, a XX. század háborúit idéző konfliktusnak”, és ezzel indokolja azt, hogy miért épp most született meg a rendelet, amely alapján elküldhetik a régóta szolgáló honvédeket.

Arra a kérdésre, hogy az idősebb honvédek tapasztalata nem fog-e hiányozni, Szalay-Bobrovniczky azt mondta:

a személyi döntéseket körültekintően, sok esetben egyéni mérlegelés alapján fogják meghozni.

Szerinte ez biztosítja azt, hogy az évtizedek alatt felhalmozott tudás és tapasztalat minden esetben megmaradjon a szervezetekben.

Fotó: Facebook/Szalay-Bobrovniczky Kristóf oldala